Electorale volksverhuizing

De politiek staat op zijn kop, de logica van vroeger is niet logisch meer. De ontzuiling, individualisering, multiculturalisering van vooral de steden en de polemiek in het integratiedebat hebben ervoor gezorgd dat het stemgedrag van mensen niet meer verloopt via klassieke lijnen. Dat stelt socioloog Iliass Elhadioui.

Rob Pietersen

„Altijd is gedacht dat arbeiders of de stedelijke onderklasse ’links’ stemt om zo hun eigen positie te verbeteren of te beschermen via economische herverdeling. Tegelijkertijd zou dan vooral de suburbane middenklasse ’rechts’ stemmen opdat zij zo min mogelijk belast wordt. Dit klassieke patroon gaat niet echt meer op”, zegt Elhadioui van de Erasmusuniversiteit.

Hij voorspelt op 9 juni een electorale volksverhuizing: „Neem de autochtone bewoners van de volkswijken. Die stemden volgens de sociaal-economische logica links. Maar hele groepen zullen nu rechts gaan stemmen, op de PVV of op Verdonk.”

Maar niet alleen Wilders zal profiteren. „Je ziet ook een grote middengroep van autochtonen die nu linkser zal gaan stemmen dan anders, omdat ze heel ver weg willen blijven van de stokpaardjes van Wilders en co. Daar willen ze niks van weten.”

Tot slot verwacht de socioloog dat allochtonen zoals eerder wel weer voor links zullen kiezen, maar nu met andere beweegredenen. „Vroeger stemden Nieuwe Nederlanders bijna automatisch links vanuit hun sociaal-economische positie. Nu stemmen velen vooral links om een front te vormen tegen rechts. Om te voorkomen dat bepaalde krachten hier aan de macht komen.”

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden