Elco van der Geest niet naar Spelen

Judoka Elco van der Geest gaat niet naar de Olympische Spelen van Peking. Hij is definitief ingehaald door Henk Grol, een clubgenoot nota bene.

Elco van der Geest kan zijn olympische droom vergeten. De Haarlemmer is in de klasse tot 100 kilo definitief voorbijgestreefd door zijn jongere clubgenoot Henk Grol, die de laatste weken twee toernooien won. Afgelopen weekeinde zegevierde hij op het hoog aangeschreven toernooi van Hamburg. „Dat betekent dat Elco niet naar Peking gaat”, zei zijn vader en coach Cor van der Geest gisteren.

De definitieve onttroning van de jongste Van der Geest in de op één na zwaarste klasse was eigenlijk al geen verrassing meer. Grol besloot vorig seizoen over te stappen naar de op een na zwaarste klasse en bestormde de internationale top daarna met enorme haast. Door zijn twee zeges in het wereldbekercircuit is hij door Van der Geest vrijwel niet meer in te halen op de Europese ranglijst, die bepalend is voor uitzending naar Peking.

„We zijn verdrietig”, vertelde Cor van der Geest. „Maar we doen er helemaal niets meer aan. En als hij dan verslagen moet worden, dan maar door iemand van Kenamju. Elco heeft er heel hard voor gewerkt, is na diverse blessures weer helemaal teruggekomen, maar Grol heeft het ook heel goed gedaan.”

De vader en coach van de broers Van der Geest wilde nog niets zeggen over het vervolg van de loopbaan van zijn jongste zoon. „Dat moeten we eens rustig bekijken. Voorlopig hoeft hij even niets te doen, alleen een beetje trainen om fit te blijven. Hij moet nu afleiding zoeken. Het is hard aangekomen. In de zomer moeten we er maar eens rustig voor gaan zitten.”

De kans dat er in Peking niemand van de judofamilie Van der Geest aanwezig zal zijn, is ook nog aanwezig. Dennis van der Geest is eveneens verwikkeld in een harde strijd om een olympisch plaatsbewijs.

Op de Europese ranglijst is ook hij ingehaald, door Grim Vuijsters, die op de toernooien van Parijs en Hamburg een bronzen medaille haalde. „Ik had dat niet verwacht”, zei bondscoach Maarten Arens gisteren. „Maar ik wil nog niet vooruitlopen op de uitkomst van die tweestrijd. Dit weekeinde in Praag is er nog een toernooi, daar doen ze allebei aan mee. Daarna kijken we verder.”

Van der Geest deed afgelopen weekeinde door een blessure niet mee aan het toernooi van Hamburg. „Hij heeft in januari een zware antibioticakuur gehad”, aldus vader Van der Geest. „Daar herstelt hij nog steeds van. Maar hij is wel goed in vorm. Hij judoot prima.”

Arens gaf aan dat hij – ook als Vuijsters komend weekeinde weer goed presteert – zijn keuze voor het Europees kampioenschap toch kan laten vallen op Van der Geest. Op dat toernooi zijn de laatste kwalificatiepunten voor de olympische ranking te verdienen. „Dat hebben we van begin af aan gezegd. We laten ons niet per definitie leiden door de ranglijst van dit moment”, aldus Arens.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden