ElBaradei neemt Four Freedoms Award in ontvangst

MIDDELBURG (ANP) - Mohammed ElBaradei heeft zaterdag in Middelburg de International Four Freedoms Award in ontvangst genomen. Het hoofd van het Internationaal Atoom Energie Agentschap won deze prijs vanwege zijn inspanningen nucleaire dreigingen te voorkomen.

Minister Bot (Buitenlandse Zaken) reikte de prijs, die eens in de twee jaar in Middelburg wordt uitgereikt, uit. In zijn dankwoord riep ElBaradei de wereld nogmaals op in vrede met elkaar te leven.

Naast de algemene prijs voor ElBaradei zijn ook voor de vier vrijheden, opgenomen in de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens, apart onderscheidingen uitgereikt.

Muhammad Yunus

Prinses Máxima reikte aan professor Muhammad Yunus de prijs voor vrijwaring van gebrek uit. Yunus wordt gezien als de oprichter van het microkrediet, waarvoor ook Máxima zich inzet. Yunus ontving zelfs meer applaus dan ElBaradei. Schrijver Carlos Fuentes kreeg de prijs voor de vrijheid van meningsuiting.

De prijs voor de vrijheid van godsdienst ging naar de Taizé-gemeenschap. Aung San Suu Kyi ontving van Anna Eleanor Rooselvelt de onderscheiding voor vrijwaring van vrees vanwege haar inspanningen voor democratie in Birma. De oud-winnares van de Nobelprijs voor de vrede was niet aanwezig in Middelburg, omdat ze voor de zoveelste keer huisarrest heeft gekregen van het junta-bewind in Birma.

Beatrix

Onder de aanwezigen waren verder onder anderen koningin Beatrix, prins Willem-Alexander, premier Balkenende en de ministers Donner, Peijs en Van Ardenne.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden