Elatik: Laat herdenking doorgaan

Fatima Elatik heeft zich de afgelopen dagen behoorlijk geërgerd aan het gemak waarmee er naar Marokkanen wordt gewezen, als de joodse gemeenschap bang is voor racistisch geweld.

Het PvdA-raadslid in Amsterdam riep het Comité Joods Verzet 40-45 gisteren op de herdenking op 9 november gewoon door te laten gaan.

Op dezelfde dag en op dezelfde plek houdt Nederland Bekent Kleur de jaarlijkse anti-discriminatie bijeenkomst om de Kristallnacht te herdenken. ,,En daar komen altijd veel Marokkanen. Zij zullen die joodse mensen graag willen beschermen als ze zich zo onveilig voelen.'' Ook burgemeester Patijn begrijpt niet waarom het comité geen politiebescherming heeft aangevraagd.

Het zit Elatik niet lekker dat de hele Marokkaanse gemeenschap deze dagen wordt afgerekend op een paar Marokkaanse jongeren die tijdens een pro-Palestijnse demonstratie enkele weken geleden, anti-semitische leuzen riepen. ,,Natuurlijk is dat fout. Ze riepen: 'Hamas, Hamas, alle joden aan het gas', precies wat Feyenoord-aanhangers regelmatig roepen. Pak ze op, straf ze ervoor, maar maak niet meteen de hele Marokkaanse gemeenschap verdacht.''

Voorzitter H. Aronson vindt het een sympathiek gebaar van het PvdA-raadslid, maar hij houdt voet bij stuk. Hij wil zich niet aansluiten bij de manifestatie van Nederland Bekent Kleur. ,,Onze leden vinden het te gevaarlijk'', zegt de voorzitter. ,,Je moet niet vergeten dat ze gemiddeld tachtig jaar zijn en de spanning niet meer aankunnen.'' Aronson ontkent dat hij de afgelopen maanden contact heeft gehad met de organisatie Nederland Bekent Kleur, om samen een bijeenkomst te houden op 9 november. ,,We waren dat wel van plan, maar dat is niet gelukt. Gewoonlijk houden we de herdenking in juni, maar door financiële problemen en ziekte kon dat niet. Daarom verschoven we het naar het najaar.''

Aronson maakt de verwarring nog groter door plotseling aan te kondigen op 9 november toch naar Amsterdam te komen. Maar alleen omdat het Centraal Orgaan Voormalig Verzet en Slachtoffers (Covvs) en andere joodse organisaties aanwezig zijn. ,,Ronnie Naftaniel heeft de bijeenkomst belegd. Een anti-racismedag heb ik begrepen. Daar willen we wel bij zijn.'' Dat is toch eenzelfde manifestatie als Nederland Bekent Kleur organiseert? ,,Dat kan, dat weet ik niet'', antwoordt Aronson. En dan zijn uw leden niet te angstig. ,,Sommigen durven dat wel aan.''

Het thema van de Nederland Bekent Kleur-herdenking van dit jaar is 'vluchtelingen welkom'. Na de herdenking is er een debat over racistisch gemotiveerd geweld tegen vluchtelingen. Ook de Marokkaanse Arbeidersvereniging KMAN zal aanwezig zijn bij de herdenking van de Kristallnacht, aldus de secretaris van de KMAN. ,,We willen graag harmonieus samenleven met de joden'', zegt Mejatti, die voor GroenLinks raadslid is in het stadsdeel Slotervaart/Overtoomse Veld. ,,We hebben niets tegen joden. We hebben altijd veel met ze samengewerkt. We lopen ook altijd mee met de Februari-herdenking'', aldus Mejatti.

Jan Beerenhout, minderheden-adviseur van de gemeente Amsterdam, vindt dat de Marokkaanse voormannen zich veel duidelijker hadden moeten uitspreken tegen de anti-semitische uitlatingen van sommige jongeren. Door het stilzwijgen werken met name de imams in de hand dat er een antipathie tegen hen ontstaat.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden