El Tawheed-moskee breekt lans voor gezond verstand

(Novum) - Voor de El Tawheed-moskee in Amsterdam is 'Fitna' aanleiding een beroep te doen op het gezonde verstand. Een beetje relativeren zou geen kwaad kunnen, stelt het bestuur. Net zo min als dat moslims de film als vrijbrief voor geweld mogen zien, zou die bij niet-moslims moslimhaat mogen aanwakkeren.

De moskee maakt zich vooral zorgen om wat zij 'google-moslims' noemt: jongeren die op internet op zoek gaan naar 'de waarheid'. Tot nu toe zouden zij een vertekend beeld voorgeschoteld krijgen door louter buitenlandse extremistische websites. Maar nu is er opeens een Nederlander die bevolkingsgroepen 'met ouderwetse propaganda' tegen elkaar uitzet. Woordvoerder Farid Zaari acht het goed voorstelbaar dat Geert Wilders de film met opzet op een donderdag heeft gelanceerd, aangezien alle moskeeën een dag later het decor zijn van het traditionele vrijdaggebed.

Als vrijdag rond 14.00 uur de El Tawheed-moskee in de Jan Hanzenstraat in stadsdeel Oud-West leegstroomt, lijkt het aanvankelijk alsof de veelbesproken antikoranfilm niet bestaat. Zo'n vierhonderd bezoekers keren in rap tempo huiswaarts met in de meeste gevallen de blik op oneindig. Een gevoel van onverschilligheid lijkt te overheersen. Maar al snel worden de eerste schouders opgehaald en gaat menig duim omlaag. "Die film doet me niets", roept de een. "Ik wil die man niet eens bij naam noemen", sneert de ander. Een gemutste en baarddragende moskeeganger stapt ongevraagd op een fotograaf af en schudt hem breedlachend de hand. "Alles gaat goed", roept hij vier keer achter elkaar.

Achter de ogenschijnlijke gelatenheid gaat wel degelijk frustratie schuil, licht Zaari na afloop van het gebed toe. Op deze 'toch nog niet gewone' vrijdag was het de beurt aan imam Mahmoud el Shershaby om voor te gaan. Het tweede gedeelte van zijn preek wijdde hij aan 'Fitna'. Zaari heeft de indruk dat de meeste moskeegangers de film hebben gezien, of op z'n minst de fragmenten op televisie. Door dat laatste loert volgens Zaari het gevaar dat er een 'van horen zeggen'-beeld ontstaat. Voor het bestuur van de El Tawheed-moskee is dat vrijdagmiddag reden een officieel standpunt te formuleren, hoewel het eigenlijk zo min mogelijk woorden aan Wilders vuil zou willen maken. Ze zijn er snel uit: het bestuur veroordeelt de film op alle fronten.

Het wordt als zeer beledigend ervaren dat Wilders alle moslims afschildert als een stelletje terroristen. "Alsof de islam de oorzaak is van alle terrorisme", zegt Zaari. Wilders zou zich op glad ijs begeven door koranverzen te koppelen aan beelden. Zoekende moslimjongeren zouden dat best eens als vrijbrief kunnen gebruiken om de daad bij het woord te voegen. Al met al is het bestuur tot de conclusie gekomen dat er werk aan de winkel is. "Wij zullen hard ons best doen om de kloof te dichten die door Wilders weer groter is gemaakt."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden