El-Moumni / Wel schokkend en beledigend, niet strafbaar

DEN HAAG - De uitspraken van de Rotterdamse imam El-Moumni over homoseksualiteit zijn beledigend en schokkend, maar niet strafbaar. Dit zei de advocaat-generaal gisteren namens het openbaar ministerie voor het gerechtshof te Den Haag. Organisaties van homoseksuelen reageren woedend.

In een uitzending van 'Nova' typeerde de imam El-Moumni homoseksualiteit als een besmettelijke ziekte die schadelijk is voor de samenleving. Voor de rechtbank te Rotterdam eiste justitie hiervoor 1200 euro boete, omdat imam El-Moumni homoseksuelen opzettelijk zou hebben gediscrimineerd en tot haat en discriminatie jegens homoseksuelen zou hebben aangezet. De rechters besloten echter tot vrijspraak, omdat naar hun mening de uitspraken van de geestelijke onder de godsdienstvrijheid vallen. Volgens de rechtbank baseerde El-Moumni zich op teksten van de Koran en de profeet Mohammed.

Het OM besloot tot hoger beroep, maar eist nu zelf vrijspraak. Net als de rechtbank vindt het OM dat de imam de Koran aanhaalde en niet zijn eigen mening ventileerde. Wél noemde de advocaat-generaal het belangrijk dat het hof zich over deze zaak buigt, omdat het om grondrechten als vrijheid van godsdienst en meningsuiting gaat.

Eerder sprak het Haagse gerechtshof ook het Tweede Kamerlid Leen van Dijke (RPF) vrij van belediging van homoseksuelen. In de Nieuwe Revue vergeleek Van Dijke homoseksualiteit met fraude. Zowel het hof als de Hoge Raad vonden dat deze uitspraak in de context moest worden bezien en kwamen tot vrijspraak -Van Dijke had de waardigheid van praktiserende homoseksuelen niet willen aantasten.

Ook imam El-Moumni, zo zei justitie gisteren, heeft niet aangezet tot haat. Het OM wijst daarbij op fragmenten die door 'Nova' niet zijn uitgezonden. Daarin zegt de geestelijke dat het niet geoorloofd is om mensen lastig te vallen. Justitie verweet 'Nova' gisteren dit deel van het gesprek te hebben geschrapt. El-Moumni had volgens het OM wel moeten realiseren hoeveel invloed zo'n tv-interview heeft.

In een gezamenlijke verklaring stelden prominente homoseksuelen als oud-scheidsrechter John Blankenstein, Henk Krol (hoofdredacteur Gaykrant) en Henk Beerten (COC Nederland) gisteren dat het OM zich met deze plotselinge draai ,,achter godsdienstvrijheid verschuilt en zich van de samenleving verwijdert''.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden