El Hage: Ik hoop dat ze ook leuke dingen hebben gezien

Ramoncito Booi, een van de verdachten in de strafzaak, toonde zich gisteren verrast door het nieuws van het AIVD-onderzoek. "Politieke tegenstanders zeiden vaak genoeg dat ik werd afgeluisterd. Maar dat dít in een rechtsstaat zou gebeuren, had ik niet verwacht."

De spionage gebeurde tijdens de onderhandelingen tussen Nederland en Bonaire over de toekomstige staatkundige verhoudingen. Booi was destijds politiek leider van de CDA-gelieerde UPB, El Hage was minister in het kabinet van de Nederlandse Antillen.

El Hage reageert nuchter: "Ze hebben m'n hele familie bespioneerd. Ik hoop dat ze ook leuke dingen gezien hebben. Ik ben een gewone kerel, met rare zaken houd ik me niet bezig."

Jopie Abraham, politiek tegenstander van Booi's UPB, is evenmin verbaasd: "De Nederlandse autoriteiten - Pechtold, Hillen, Bijleveld -, ze wisten wat voor boeven wij op Bonaire hadden."

Abraham hekelt deze bewindpersonen. "Het is vooral schaamteloos dat Nederland destijds willens en wetens met criminelen aan tafel is gaan zitten om te beslissen over de toekomst van Bonaire." Bonaire werd op 10 oktober 2010 een bijzondere gemeente van Nederland.

Booi en El Hage worden in de zogeheten Zambezi-zaak beschuldigd van witwassen, corruptie en fraude. De strafzaak begint maandag.

(trouw)

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden