El-Hadary kan zich nu gaan richten op WK-kwalificatie

geen lustrum | De voormalige grootmacht Egypte hoopte zijn comeback op de Afrika Cup te bekronen met de beker. Het zou de vijfde titel zijn geweest voor keeper Essam El-Hadary. Maar Kameroen won de finale met 2-1.

Toen de 44-jarige keeper Essam El-Hadary met Egypte zijn eerste Afrika Cup won in 1998, was zijn huidige teammaat Ramadhan Sobhi pas één jaar oud. Gisteravond hoopten de twee in Gabon samen de trofee in hun handen te houden.

Het mocht niet zo zijn. Kameroen versloeg Egypte met 2-1. Egypte liep daarmee op de 31ste editie van het Afrikaanse kampioenschap zijn achtste titel mis. Voor El-Hadary had het zijn vijfde Afrika Cup-zege kunnen zijn. Een record zo ongelooflijk dat het eigenlijk geen waarheid kon worden. Met vier titels was El-Hadary overigens al recordhouder, samen met oud-ploeggenoot Ahmed Hassan.

El-Hadary maakte deel uit van de meest succesvolle generatie Egyptische voetballers aller tijden. Met die groep won hij de Afrika Cups van 1998, 2006, 2008 en 2010. Vooral de drie laatste titels op rij maakten indruk. Nooit was de overmacht van een team op een continentaal kampioenschap zo langdurig. Maar na 2010 ging het mis. Egypte wist zich voor de drie daaropvolgend Afrika Cups niet eens te kwalificeren.

Tot dit jaar. Egypte hoopte gisteren zijn comeback te bekronen met een nieuwe zege. Maar daarvoor speelde het team eigenlijk al het hele toernooi niet goed genoeg. Onder leiding van de Argentijnse coach Hector Cuper werd een effectieve, maar weinig overtuigende speelstijl gesmeed. Geen enkele wedstrijd scoorde Egypte tijdens deze Afrika Cup vaker dan één keer . Het metselde vooral achterin alles potdicht. Niet fraai. Maar met steeds 1-0 kun je ook de finale halen.

In die finale was Kameroen echter te sterk. Het winnende doelpunt kwam in de 89ste minuut op naam van Aboubakar. Halverwege stond Egypte nog op voorsprong. Elneny opende na 22 minuten de score. Kameroen nam in de tweede helft het initiatief over. N'Koulou maakte na een uur spelen gelijk. Een verlenging leek aanstaande, maar Aboubakar zorgde er met een fraaie treffer voor dat die extra speeltijd niet nodig was.

Kameroen is ook al zo'n vertrouwde Afrikaanse voetbalgrootmacht met een rijk verleden. Toch had het land de titel al sinds 2002 niet meer gewonnen. Wel stond Kameroen in 2008 nog in de finale. Toen verloor het van Egypte. De generatie van El-Hadary was dat toernooi op zijn absolute top.

De Arabische Lente wordt vaak aangedragen als verklaring voor het plotse verval van het Egyptische elftal na 2010. In 2011 gingen massa's Egyptenaren de straat op om het aftreden van dictator Mubarak te eisen. Ze hadden succes, maar de chaos was groot. Het was een gewelddadige periode.

Ook sociaal antropoloog Carl Rommel denkt dat de Arabische Lente een rol heeft gespeeld bij de tijdelijke ineenstorting van het Egyptische voetbal. Hij is verbonden aan de Universiteit van Bern en promoveerde op de relatie tussen voetbal en politiek in Egypte. "Onder het regime van Mubarak was voetbal enorm populair en pompte het regime er veel geld in", zegt hij. "Toen de Arabische Lente begon, verschoof de aandacht in Egypte volledig naar de politiek. Voetbal was opeens een stuk minder belangrijk."

Bovendien braken begin 2012, midden in de Arabische Lente, in de stad Port Said hevige voetbalrellen uit. Die kostten aan 74 supporters het leven. "Daarna lag de Egyptische competitie meer dan een jaar plat", zegt Rommel. Veel Egyptische internationals spelen in eigen land. "Je zou kunnen zeggen dat dit de bubbel van succes doorprikte waarin het Egyptische voetbal zich een aantal jaren had bevonden."

Toch gaat het hem te ver om de oorzaak voor de Egyptische voetbaldip uitsluitend te zoeken in de Arabische Lente. "Het ging al vanaf 2009 bergafwaarts", zegt Rommel. "Egypte wist zich dat jaar niet te kwalificeren voor het WK 2010. En Egypte verloor ook al enkele wedstrijden in de kwalificatiereeks voor de Afrika Cup 2012. De toenmalige generatie liep op zijn laatste benen. Een nieuwe generatie stond nog niet klaar. Maar het sportieve verval is wel versterkt door de chaos die de Arabische Lente bracht."

Kameroen mag nu over twee jaar zijn titel in eigen land verdedigen. Of keeper El-Hadary er dan nog bij is, is de vraag. Al gaat hij vast nog zeker anderhalf jaar door. Want Egypte doet het goed in de WK-kwalificatie. En de doelman mag dan vier Afrika Cups hebben gewonnen, wat nog ontbreekt op zijn palmares is een WK-deelname.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden