El Greco contra hitte en dorst ZEULEN OP REIS

Dit is de 11e aflevering van een serie waarin Nederlanders gevraagd wordt wat zij aan 'cultuur' (boeken, muziek) meenemen op vakantie.

AREND EVENHUIS

Dr. G.D. Dales is directeur van de Stichting Fonds voor beeldende kunsten, vormgeving en bouwkunst. Dat fonds kent beurzen aan kunstenaars, vormgevers en architecten toe. Dales behoort tot 'het opgeruimde soort': hij liet z'n bureau met laden verwijderen voor een werktafel zonder la's. Als je post en andere paperassen dagelijks opruimt, heb je ook geen last van uitpuilende bureaula's.

Vakbladen als Items, Archis en Metropolis M behandelt hij volgens de beproefde bureaumethode: snel doorzien en meteen de belangrijkste artikelen lezen. Zo leest hij ook de kranten, maar daar komt nog een dagelijks ritueel bij aan te pas. Dales is 'een groot krantelezer' maar heeft geen enkel abonnement. Het kopen van een krant, in binnen- of buitenland, beschouwt hij als een handeling die aan het krant lezen vooraf dient te gaan. Elke ochtend koopt hij bij hetzelfde sigarenvrouwtje de eerste twee kranten, werpt 'met een sierlijke boog' de verschuldigde 3,10 op de toonbank. Verkoopster en klant kennen elkaar; alleen als de prijzen plotseling gestegen blijken, 'zullen we even met elkaar converseren'. Tijdschriften ziet hij staande in de rij bij de supermarkt in, waar hij bladerenderwijs ook beoordeelt of het tijdschrift deze week gekocht moet worden. Ook 'Prive' behoort tot die tijdschriften, want Dales wil ook weten hoe het met het ingevallen gezicht van Michael Jackson staat.

In het lezen van boeken is de klad gekomen, maar hij zeult nog steeds - vakantie of niet - twee boeken met zich mee: De geschiedenis van Nederland, een ruim 1000-bladig boekwerk dat 'van de IJstijd via de Kelten naar de kabinetten Den Uyl/Van Agt kabbelt'. Hij geniet van de parallellen, die tussen de krakelende stadhouders en de huidige politici te trekken zijn. Ook in het tweede boek, over het kunstmecenaat in Florence, ziet hij dwarsverbindingen tussen de Borgia's en Medici, zijn eigen fonds en het ministerie van WVC. "Kunstenaars als Haydn of Mozart konden zich niet, zoals nu, op een bezwaarprocedure beroepen. Het kon opeens afgelopen zijn met de betalingen. En als je je niet aan de afspraak hield - vaak waren dat wurgcontracten - dan hing je, of verdween je de gevangenis in."

Omwegen zijn er tijdens de vakantie om te berijden maar ook om te vermijden. In Catalonie reed Dales 200 kilometer om, teneinde het Dalimuseum in Figueras te kunnen zien. Toen hij daarentegen eens te Toledo aankwam om daar het El Grecomuseum te bekijken, overvielen hitte en dorst hem dusdanig, dat El Greco even werd overgeslagen.

Bij terugkeer van vakantie wacht hem steeds weer diezelfde verrassing: aangezien hij kranten louter koopt, ligt er ook geen treiterzieke stapel te wachten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden