El Chapo's kunstje en 4 andere spectaculaire ontsnappingen

null Beeld epa
Beeld epa

Joaquín 'El Chapo' Guzman wist gisteren uit een zwaar bewaakte gevangenis in Mexico te ontsnappen, een kunstje dat hijzelf en anderen al eens eerder flikten.

In januari 2001 verstopte El Chapo zich waarschijnlijk in een bak met vuile was in de achterbank van een vrachtwagen met wasgoed en reed zo zijn vrijheid tegemoet. Veertien jaar later ontsnapte hij opnieuw op spectaculaire wijze, ditmaal via een tunnel van anderhalve kilometer lang, voorzien van trap en ventilatie. Een ontsnappingsmotor stond al voor hem klaar.

'Kleintje', die bijnaam kreeg hij vanwege zijn geringe grootte, is misschien wel de meest gevreesde drugsbaron ter wereld. Hij staat aan het hoofd van het meest invloedrijke drugskartel in Mexico: het Sinaloa-kartel.

Robin Hood
El Chapo is ook een lieveling van het gewone volk. Zijn geld sluist hij deels door naar de armen, werkloze jongeren geeft hij een baan en kinderen zingen liedjes over hem. Vorig jaar gingen zo'n duizend mensen de straat op om hem vrij te krijgen, toen hij uitgeleverd dreigde te worden aan de Verenigde Staten. Je zou Guzman bijna als een soort Robin Hood gaan zien.

Bijna, want het Sinaloa-kartel van El Chapo is ook verantwoordelijk voor meer dan 10.000 moorden. Zijn slachtoffers missen ledematen en ogen, en zijn gewikkeld in met bloed doordrenkte dekens. El Chapo ruimt iedereen die in zijn weg staat op. In 2001 leidde zijn ontsnapping tot een jarenlang karteloorlog, waarbij duizenden de dood vonden.

Waar hebben we dat eerder gezien?
De klopjacht op de man die bekend staat als de Osama bin Laden van Mexico is geopend. Medewerkers van de gevangenis zijn gearresteerd, de beveiliging op vluchthavens is aangescherpt en politiehelikopters vullen het luchtruim. El Chapo's vlucht naar vrijheid is er een waarin vele anderen hem voorgingen. Met wisselend succes.

null Beeld afp
Beeld afp

Dannemora
Een kleine maand geleden nog wisten twee mannen uit een gevangenis in het Amerikaanse Dannemora te ontsnappen. Net als El Chapo hadden zij de ontsnappingsfilm The Shawshank Redemption uitvoerig bestudeerd.

Richard Matt en David Sweat ontsnapten in de nacht van 5 op 6 juni via een afvoerbuis uit de Clinton Correctional Facility in Dannemora. Ze kregen hulp van een werkneemster van de gevangeniswinkel. De vrouw smokkelde zagen en beitels in pakken gehakt de gevangenis in.

Matt en Sweat maakten hiermee een gat in de stalen muur van hun cel en kropen uiteindelijk via tunnels onder de tien meter hoge muren hun vrijheid tegemoet. Het duo, veroordeeld voor moord, liet nog wel een briefje achter met de tekst "een mooie dag verder".

Lang duurde hun ontsnapping niet. Matt overleed na twintig dagen bij een schotenwisseling met de politie, Sweat werd twee dagen later opgepakt.

null Beeld afp
Beeld afp

De ontsnappingskoning
De Fransman Pascal Payet wordt ook wel de ontsnappingskoning genoemd. Zijn modus operandi: helikopters.

In 2001 ontsnapte de illustere crimineel uit Marseille voor het eerst met behulp van een helikopter uit de gevangenis van Luynes. Twee jaar later organiseerde hij bij dezelfde gevangenis voor drie andere gedetineerden een soortgelijke ontsnapping. Aan die huzarenstukjes hield Payet zijn bijnaam over.

Zijn meest spectaculaire ontsnapping moest toen nog komen. Op de Franse nationale feestdag in 2005 klom Payet in de vooravond op het dag van het gevangenisgebouw van de zwaarbewaakte gevangenis van Grasse nabij Cannes. Hij werd er opgepikt door een helikopter, die eerder op de dag op een nabijgelegen luchthaven was gekaapt door vier handlangers.

Luttele maanden later werd Payet in Barcelona voor de derde en voorlopig laatste keer opgepakt. Sindsdien wordt hij op een geheime locatie vastgehouden.

Alcatraz
Alcatraz was een gevangeniseiland waarvan iemand onmogelijk kon ontsnappen. Tot drie mannen in 1962 door een doordacht plan hun vrijheid tegemoet voeren. Of het hun daadwerkelijk is gelukt, weet niemand.

Frank Morris was het brein achter de ontsnapping, waarvan de voorbereiding twee jaar in beslag nam. Samen met de broers John en Clarence Anglin en een aantal anderen die uiteindelijk het eiland niet zouden verlaten maakte hij een vlot van regenjassen en maskers van hun hoofden van zeep, wc-papier en mensenhaar. Met lepels hakten ze een gat in de muur, waardoor ze via het ventilatiekanaal naar het dak konden klimmen.

Op hun vlot verlieten Morris en de broers Anglin het eiland, waarna er nooit meer iets van hun is vernomen. Toen bewakers 's ochtends ontdekten dat de gevangenen waren vervangen door maskers, startte de FBI een zoekactie. Delen van het vlot en spullen van de broers werden teruggevonden, maar van de gevangenen ontbreekt nog altijd elk spoor.

null Beeld ap
Beeld ap

Parkhurst
Keith Rose, Andrew Rodger en Matthew Williams wisten in 1995 uit de Parkhurst gevangenis op het Isle of Man in het Verenigd Koninkrijk te ontsnappen met behulp van zelfvervaardigde gereedschappen.

De drie bouwden een stalen ladder van bijna tien meter lang, om over de gevangenismuren te klimmen. In de werkplaats van de gevangenis kopieerden ze de sleutel van de hoofdbewaker, waarna ze elke deur in de gevangenis konden openen.

Op de dag van de ontsnapping openden de drie de achterdeur van de sportschool en liepen zo de gevangenis uit. Ze knipten een gat in een hek en klommen met de ladder over de gevangenismuur.

Om van het eiland te komen probeerden ze een vliegtuig of boot te stelen, maar uiteindelijk werden ze ontdekt door een gevangenismedewerker, die op dat moment van een vrije dag genoot.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden