'el/Aficionado' biedt bijzondere verstilling

Nog in Maastricht (Kumulus, 25), Den Haag (Korzo, 27), Rotterdam (Unie, 28) en Middelburg (Kloveniersdoelen, 29).

KEES POLLING

In 'eL/Aficionado' is van handeling eigenlijk geen sprake. Het toneelbeeld biedt zicht op drie heren en een dame. Aan een tafel zit de tenor Thomas Buckler (een geheim agent). Rechts achter hem staat Robert Ashley. Links achter hem staan keurig naast elkaar Jacqueline Humbert en Sam Ashley. Gedrieën ondervragen zij de agent over zijn werkzaamheden.

Het toneelbeeld is eenvoudig. De 'ondervragers' staan, ontspannen balancerend, rechtop zonder enige theatrale handeling. Of het zou de enkele keer moeten zijn dat ze elkaar aankijken en wat zitten te smoezen. Ze worden, allen gekleed in keurige, gebroken wit-gekleurde pakken met hagelwitte dassen, messcherp uitgelicht. Hun vraag- en antwoordspel schetst een fragmentarisch beeld van de Amerikaanse samenleving.

Buckler heeft als enige van de vier protagonisten een echte zangrol. Hij zingt zijn teksten met warme, lyrische stem. De andere declameren eerder hun teksten dan dat ze zingen. De minst getrainde, maar meest markante stem is die van de componist. Zijn 'midwestern' accent geeft zijn stem een aangename zangerigheid.

Ashley's tekstbehandeling, waarin drama en humor om de aandacht strijden, maakt dat zijn 'opera's' ook wel worden beschreven als 'performance novels'. Ze bieden een verstilde indruk, alsof tijd niet belangrijk is. In de muziek komt deze verstilling tot uiting door de monotonie van het klanktapijt.

In muzikaal opzicht beweegt Ashley zich op een deelgebied van de minimal music. In 'eL/Aficionado' ligt het accent meer dan voorheen op de creatie van een bijna new age-achtige muzikale achtergrond voor de zangers. In 'eL/Aficionado' komt alle muziek uit de synthesizer. Het geluid is daardoor wat kaal. Ik mis de piano-intermezzo's, die vroeger zijn elektronische landschappen opvrolijkten. Gelukkig blijft de muziek ondanks de monotonie interessante momenten bevatten. Samen maken 'zang' en muziek van 'eL/Aficionado' een bijzonder gebeuren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden