EK voetbal / Hiddink wéér niet in finale

Spanje treft zondag Duitsland in de finale van het EK. De Spanjaarden waren gisteravond superieur tegen Rusland (3-0), op een avond waarop langs de lijn ook Hiddink machteloos bleek.

Uitgerekend in het van cultuur doordrenkte Wenen werd de nieuwe chef-dirigent van het Russische voetbal zijn dirigeerstok gisteravond uit handen geslagen. Op even fijnzinnige als meedogenloze wijze schoof Spanje het dit keer machteloze Rusland van Guus Hiddink voor de tweede keer in dit EK met riante cijfers terzijde.

Met een 3-0 zege, met indrukwekkender spel behaald dan de eerdere 4-1 in de groepsfase, plaatsten de Spanjaarden zich voor het eerst sinds 1984 voor de finale van het EK, waarin zondag Duitsland de tegenstander zal zijn. Voor Hiddink was er, na toch weer enige prikkelende weken, niets op de nederlaag af te dingen. Voor de derde maal in zijn rijke carrière strandde hij in de halve finale van een landentoernooi – en geen moment was er gisteren zicht op een doorbraak in dat patroon.

Hiddink moest dan toch zijn meerdere erkennen in een andere zestiger, de grijze Aragones, wiens bekritiseerde aanpak in zijn laatste dagen als bondscoach alsnog lijkt te lonen. Zijn besluit om geen gebruik te maken van Raul, de icoon van Real Madrid, riep veel verontwaardiging op in Spanje. Maar Aragones lijkt de Spaanse ploeg, die in het verleden vaak door regionale twisten werd verdeeld, misschien dan toch mede daardoor tot een eenheid te hebben gesmeed.

Geen club is, toeval of niet, oververtegenwoordigd. Drie spelers van Barcelona zijn in de basisploeg opgenomen, drie van Valencia, twee van Real Madrid en van Villarreal en één van Liverpool, spits Torres, die in de selectie door twee clubgenoten wordt vergezeld. Van fricties in het Spaanse kamp is nu geen sprake – althans, er blijkt niets van.

Eendrachtig inderdaad en gretig, niet geremd door regen en onweer, ging Spanje gisteravond te werk in het Ernst Happel-stadion, waar mede daardoor het beeld in hoge mate verschilde van dat in de kwartfinale van Rusland en Oranje. De Russen, die hun argeloze tegenstander met voortdurende positiewisselingen hadden gepijnigd, werden nu ingetoomd. De Spanjaarden bundelden de krachten op het middenveld en in de defensie, waardoor de in de voorgaande ronden zo verrassende Russische demarrages goeddeels uitbleven.

Vooral de Spaanse defensiespecialisten Sergio Ramos, Puyol en Marchena stelden zich zelfverzekerd en vastberaden op. Dat was nogal een verschil met modale Nederlandse verdedigers als Ooijer en Mathijsen, wier eerste neiging het bij gereputeerde oppositie toch is om stappen achterwaarts te doen. De Spanjaarden traden hun tegenstanders gedreven tegemoet, met als gevolg dat de uitblinker van de vorige twee duels, Arsjavin verbleekte en zich niet of nauwelijks kon onderscheiden.

Het weinige Russische gevaar kwam in de eerste helft van de lange spits Pavljoetsjenko, die zich dan toch tweemaal aan de dekking kon onttrekken. In beide gevallen richtte hij onzuiver. Spanje stelde er twee mogelijkheden tegenover, uitmondend in schoten van Torres die tamelijk eenvoudig door doelman Akinfejev konden worden gekeerd.

In het tweede geval was de spits van Liverpool met gevoel bediend door Fabregas, de Arsenal-strateeg voor wie geen basisplaats is weggelegd. Fabregas had gisteren na ruim een half uur toch zijn intrede kunnen doen, als vervanger van de geblesseerde topschutter Villa. Aangedaan door diens wegvallen bleken de Spanjaarden niet. Niet de Russen, zoals onlangs tegen Oranje, maar zij bepaalden het tempo van het duel.

Vroeg in de tweede helft verschaften ze zichzelf daarvoor een gepaste beloning. De doorgelopen middenvelder Xavi, die de snelle aanval zelf had opgezet, zette zijn voet krachtig tegen de bal na een vervaarlijke schuiver van zijn clubgenoot Iniesta (0-1). Ten teken van hun suprematie manoeuvreerden de Spanjaarden daarna hun spits Torres liefst viermaal in scoringspositie. Diens vervanger Güiza, de neo-international van Real Mallorca, bracht de beslissing na een heerlijk passje van Fabregas (0-2), die ook de derde treffer van Silva (0-3) voorbereidde – met een vertoon van macht waarvoor ook Hiddink langs de lijn het hoofd boog.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden