EK-selectie bekend

Afgelopen weekend is de bridge selectie bekend geworden voor het EK, volgende maand in Italië. Na een 'marathon' sessie aan spellen kwam de Lombard (Van Eijck-Westra, Muller-De Wijs) boven drijven. In de finale versloegen ze dankzij een carry-over van 25 imp's uit de halve finale 't Onstein (Jansma-Verhees, Maas-Ramondt). De keuze voor het derde paar viel logischerwijs op Jansma-Verhees.

Op de complete selectie-procedure was al - om het vriendelijk te zeggen - het nodige aan te merken. Vooral in het bridgeblad IMP zijn er een paar venijnige artikelen verschenen. Het feit dat de carry-over weer beslissend is, zal de kritische geluiden alleen maar doen aanzwellen.

Vooral voor Willem van Eijck moet het een verrassing zijn dat hij in zijn 'nadagen' nog een keer uitgezonden wordt. Van Eijck is geen spectaculaire speler, maar in combinatie met Westra zeer degelijk. Het is ook wel eens prettig om iemand uit te zenden die niet meteen op zijn achterste benen staat als er iets fout gaat. Voor de brilliancies zorgt een speler als Westra dan wel.

De prijzen zijn dit seizoen nog nooit zo verdeeld geweest. Nu pakt de Lombard een belangrijke scalp, maar we zijn nog niet vergeten dat de Lombard in de MK-finale (december 2001) afgedroogd werd door Modalfa (Bakkeren-Bertens, Nab-Paulissen en Van Cleeff-Vis). Vorig jaar was 't Onstein (Jansma-Verhees, Maas-Ramondt) heer en meester. Dit seizoen heeft het team nog weinig gepresteerd. Wie weet gaat de laatste prijs van het nationale seizoen, de Arboned knock-out (een viertallen knock-out toernooi die van 10 tot en met 13 mei gespeeld wordt) naar 't Onstein.

Voor het zelfvertrouwen van Jansma-Verhees zou het geen kwaad kunnen als ze zouden winnen. Hun verkiezing is er niet één die uit volle overtuiging tot stand gekomen is, maar eerder ingegeven door de omstandigheid dat andere paren evenmin een stabiele indruk maken. Het dieptepunt voor Jansma-Verhees vormde het missen van de Melchemie topcircuitfinale, waarvoor ze zich niet hadden weten te kwalificeren.

Bij het vorige EK (juni 2001, Tenerife) hielden ze hun rug recht na het volgende debâcle (zie diagram 1), en dat heeft hen veel krediet opgeleverd.

West Noord Oost Zuid

Jansma Verhees

1 4 pas pas

4SA? pas 5 dbl

...rdbl? pas pas!?! pas

Op 4 had Jansma een probleem. Hij bood 4SA om van Verhees zijn beste kleur op 5-niveau te horen. Verhees dacht echter dat 4SA primair gericht was op de lage kleuren, vandaar zijn 5-bod. Toen dat gedoubleerd werd, probeerde Jansma met een redoublet zijn hand nader te omschrijven, maar die boodschap kwam niet over bij Verhees en paste! Dat ging drie down voor 1600, in een viertallenwedstrijd kost dat een vermogen! Hoewel Maas-Ramondt aan de andere tafel 4 met een overslag hadden gemaakt, werd dit compleet overschaduwd door de -1600 van Jansma-Verhees. Het spel had tot winst kunnen leiden als Verhees 5 had geboden. Dat was waarschijnlijk één down gegaan op een complete cross ruff (je maakt vijf troeven in de hand, vier op tafel en A). Alleen als de verdediging met troef uitgekomen zou zijn, wordt er een slag minder gemaakt.

Een kenmerkend spel van dit seizoen, waaruit de matige vorm van Jansma-Verhees blijkt, is dit spel uit een voorronde van het Melchemie topcircuit (zie diagram 2).

West Noord Oost Zuid

Verhees Jansma

- - - 1

pas 1 pas 1SA

pas 2 1) pas 3

pas 3 pas 4

pas pas pas

1) Relay (manche-forcing)

Oost kwam uit met ruiten! Verhees nam in de hand en speelde schoppen, gedoken door west, evenals de volgende schoppen. Nu speelde Verhees H voor de aas van oost, die harten terugspeelde. De angel was er nu uit; Verhees nam met V (klaveren weg in de hand), troefde een harten en speelde B voor de aas van west. De verdediging maakte hierna alleen nog A.

De verdediging kreeg twee kansen om 4 down te spelen; als oost aan slag is met A en ruiten doorspeelt, komt er een ruitenaftroever tot stand. Ook west had beter tegen kunnen spelen door A direct te nemen en ruiten na te spelen. De leider kan immers nu niet rechtsreeks naar zijn hand om de resterende troeven te trekken en dus heeft de verdediging de mogelijkheid om een ruitenaftroever op te zetten.

Een Verhees in topvorm had deze 4 altijd gemaakt. Hij had in de tweede slag een kleine harten naar de HV86 toe moeten spelen. Oost kan nemen met A, maar dan kunnen op HV een ruiten en klaveren weg en kan de verdediging geen aftroever meer organiseren.

Ter verdediging van Jansma-Verhees moet wel aangevoerd worden, dat beiden een drukke baan en gezin met jonge kinderen hebben, dus dit seizoen is wel een tropenjaar voor hen geweest, met alle narigheid van dien. Hopelijk krijgen ze nu wat meer ruimte om in alle rust naar het EK toe te leven. Wie weet kunnen we dan weer eens genieten van het schitterende spel waar Jansma-Verhees toe in staat zijn als ze in vorm zijn.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden