EK judo is olympische test

Bondscoach Arens: Jonge judoka's doen in Bakoe ervaring op voor de echte Spelen

Binnen de verwarrende caleidoscoop van sportevenementen met uiteenlopende statuur en bezetting die Europese Spelen heet, kent het judotoernooi het duidelijkste referentiekader. De debutant op de sportkalender kreeg dit voorjaar het judo-evenement als officieel EK in de schoot geworpen, zodat de complete Europese top in Bakoe is voor echte titels en punten voor olympische kwalificatie.

Die opmerkelijke verschuiving legt ten overvloede de vinger op het probleem van de almaar uitdijende sportagenda. Judo kent tegenwoordig elk jaar een EK én WK of Olympische Spelen. Al vaker is gebleken dat zelfs in een zo breed beoefende sport als judo daarvoor soms moeilijk onderdak is te vinden.

De huidige EK zouden van 9 tot 11 april plaatsvinden in Glasgow. Toen de Britse judobond in februari problemen kreeg met de sponsoring, werd hem het toernooi ontnomen. De Europese Spelen bleken ondanks brede scepsis de beste alternatieve speelplaats. Al ontregelde het met ruim twee maanden verlate tijdstip de seizoensplanning van alle deelnemers.

Ook bij de Nederlandse mannenbondscoach Maarten Arens was er aanvankelijk wantrouwen, maar aangezien het zijn taak is sporters te motiveren is zijn houding drastisch omgeslagen. In en rond de Heydar Aliyev Arena van Bakoe ervaart hij het nieuwe multisportevenement als "Olympische Spelen in het klein".

Voor de NOS-camera beaamde Arens dat hij aanvankelijk niet blij was met het verlate onderdak bij de Europese Spelen. Nu ziet hij het voor jonge sporters die nooit een olympisch toernooi hebben meegemaakt als positief. "Je bent met andere sporters, je eet samen, NOC-NSF is aanwezig. Dus ze krijgen wel een beetje een indruk van wat de Olympische Spelen zijn."

Dat wordt bevestigd door Jeroen Mooren, voor wie de Spelen van Londen in 2012 uitmondden in een deceptie. Dat motiveerde de vrijwel afgestudeerde arts om zijn sportieve carrière te vervolgen tot Rio. Maar het is de vraag of de 29-jarige lichtgewicht (-60 kilogram) met meer dan tien jaar aan internationale ervaring zwaar genoeg is voor dat olympische podium.

Ofschoon hij na zijn bronzen EK-medailles van 2010 en 2012 gisteren zijn beste toernooi draaide, bleken drie judoka's op rij van de hoogste categorie een struikelblok. In de kwartfinales boog hij tegen de Georgiër Papinashvili, de Europees kampioen van 2013, in de slotseconden nog een achterstand om in zijn voordeel. In het zicht van de finale lag hij tegen de explosieve vice-wereldkampioen en succesvol titelverdediger Moedranov echter binnen een minuut op zijn rug. En er was niet veel meer tijd nodig voor hij zich in de strijd om brons door de Zwitser Chammartin liet verrassen door een beslissende beentechniek.

De 'olympische indruk' was daarom misschien nuttiger voor de 22-jarige Sanne Verhagen, die vorig jaar ondanks haar geringe postuur internationaal doorbrak op de WK, waar ze met brons de enige medaille voor Nederland veroverde. Al moet het begrip 'indruk' niet worden verward met druk, die tijdens de Spelen volgend jaar vele malen hoger zal zijn.

Verhagen heeft inmiddels ervaren hoe dicht euforie en deceptie in judo bij elkaar liggen. In juni versloeg ze als jongste van de klas bij de Masters -'s werelds sterkst bezette toernooi - in de eerste ronde viervoudig Europees kampioene Monteiro, om aan het eind van de dag met lege handen te staan. Gisteren verloor Verhagen in de klasse -57 van de geslepen Monteiro in de kwartfinales.

De veerkracht die Verhagen daarop toonde is bemoedigend. Via de herkansing kwam ze dankzij een opgave van de geblesseerde Oostenrijkse Filzmoser toch op voor de strijd om brons. Tegen haar leeftijdsgenote Nora Gjakova kon ze niet verhoeden dat de Nederlandse ploeg, zoals zo vaak, op de dag van de lichtgewichten met lege handen bleef.

undefined

Goud voor bokser Nouchka Fontijn: Alles ging volgens plan

Met veel machtsvertoon bokste Nouchka Fontijn zich gisteren naar goud op de Europese Spelen in Bakoe. Na imponerende partijen in de vorige rondes moest in de finale ook de Zweedse Anna Laurell Nash eraan geloven. "Alles ging volgens plan", reageerde de 27-jarige Schiedamse, die uitkomt in de klasse tot 75 kilogram. Nash ondervond al snel dat er dit toernooi geen maat stond op Fontijn. De Nederlandse bracht haar enkele keren aan het wankelen en de jury was unaniem: 3-0. Dat ze zo overtuigend zou winnen, zag Fontijn door haar verrichtingen in de afgelopen dagen al aankomen. "Je moet het alleen nog even doen."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden