EK in Noorwegen leerzame stage Oranje

Visser (15) en Bont (7) proberen tevergeefs een schot van de Française Goudjo te blokkeren. ( FOTO REUTERS) Beeld REUTERS
Visser (15) en Bont (7) proberen tevergeefs een schot van de Française Goudjo te blokkeren. ( FOTO REUTERS)Beeld REUTERS

amsterdam – - Optisch en zeker in het licht van de mondiale posities is het 21-23 verlies van de handbalsters, gistermiddag op het EK tegen Frankrijk, helemaal zo gek nog niet. De Fransen bezetten de zesde plaats op de Europese ranglijst en mogen zich bovendien vicewereldkampioen noemen. Daar steekt de negentiende positie van de Oranjevrouwen schril bij af.

Het waarnemend oog zal ook gezien hebben dat er voor de Nederlandse ploeg meer had ingezeten. Kort voor tijd was de stand nog gelijk, geëgaliseerd na een meer wanhopige dan zelfverzekerde inhaalrace. Uiteindelijk was de winst van de Fransen, die tot nu toe in het toernooi zwaar tegenvallen, niet onverdiend, maar ook niet overtuigend en al helemaal niet imponerend.

Nederland ontving na het duel van diverse zijden complimenten, waaraan ongetwijfeld de ranglijstposities een vertekende bijdrage leverden. Want kritisch beschouwd mogen de vrouwen het zichzelf aanrekenen dat het zicht van de haven het te weinig opleverende eindpunt was. Nederland was namelijk helemaal niet zo goed. Zo veel opgelegde kansen werden in de wedstrijd gemist – aan beide zijden overigens – dat winst bij attenter aanvalsafwikkeling een reële optie was geweest. Dat tegen dit in verval lijkende Frankrijk meer te halen was geweest, zal ’s avonds bij het diner nog wel tot zure oprispingen hebben geleid.

Met de wedstrijden tegen Hongarije en Noorwegen nog voor de boeg lijkt er in Lillehammer niet veel meer te halen. De ploeg mag dan de tweede ronde hebben bereikt – en hier en daar wordt dat al als een palmares gezien –, als de balans woensdag uitwijst dat tegenover vijf nederlagen slechts één winstpartij staat (de openingswedstrijd tegen Oekraïne), zal de in de afgelopen dagen opgestoken euforie toch wel geluwd zijn.

Na gisteren staat hoe dan ook vast dat Nederland de halve finale niet meer kan halen, een wens die van meet af aan eerder droom dan realiteit was. De vraag is wat in die omstandigheid dan nog de doelstelling van Oranje in Noorwegen kan zijn.

Daar is wel een antwoord op. De Nederlandse ploeg is een team in opleiding. Het team loopt over van talent, heeft genoeg toekomst om door te groeien naar een hoogte die in het Nederlandse handbal historie kan worden. De speelsters zijn stuk voor stuk bedreven in het métier. Wat vooral ontbreekt is ervaring. Voor meer dan de helft van de ploeg is dit EK het eerste grote toernooi.

Voor de wedstrijd tegen Frankrijk, en na het met terugwerkende kracht toch wel inzicht gevende verlies tegen Zweden concludeerde bondscoach Henk Groener dat het met de vorm goed zat, maar dat de ervaring ontbreekt om op dit niveau zestig minuten lang te presteren. Hij wil de speelsters die ervaring graag bijbrengen. Het EK in Noorwegen is daarvoor de komende dagen een uitgelezen stageplaats.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden