EK-debutant schaatst pas acht weken

Een week of acht geleden besloot Bart Swings een paar schaatsen onder te binden. De 19-jarige Belg wilde weten of hij als succesvol inline-skater de overstap kon maken naar het langebaanschaatsen. Eigenlijk was het de bedoeling dat Swings dit seizoen alleen wat zou oefenen. Maar zijn ontwikkeling ging sneller dan verwacht.

Afgelopen weekeinde schaatste hij de limiet voor het Europees kampioenschap allround. In Erfurt dook hij met een tijd van 6.43 op de vijf kilometer ruim onder de limiet van 6.50 minuten. Dus is hij er op het EK in Italiaanse Collalbo bij. Als ontdekkingsreiziger.

Schaatsende Belgen waren in het verleden vaak Nederlanders. Bart Veldkamp en André Vreugdenhil lieten zich tot schaatsbelg naturaliseren om op die manier onder de strenge selectiecriteria in eigen land uit te komen. Nu moet een nieuwe generatie Belgen – echte Belgen – zorgen voor een nieuwe lente in de wintersport.

Bart Swings is de voorloper en mogelijk wordt hij op termijn gevolgd door Ferre Spruyt, ook een inline-skater. „Het zou mooi zijn als er in België echt wat zou gebeuren. Dat het niet steeds projecten zijn die al snel weer afsterven”, zegt Marc Otter, coach van Swings.

De entree van Swings in het schaatspeloton is ingegeven door het bedrijf Cado Modus, een fabrikant van schaatsen en inlineskates. „Dat is nu mijn werkgever”, zegt Swings in Collalbo. De Nederlander Otter werd als trainer aan het groepje Belgen toegevoegd. Eigenlijk doet hij dat in zijn vrije tijd, omdat hij een contract heeft met de Duitse schaatsbond. In de regio Krefeld traint hij normaal gesproken kinderen tussen acht en zestien jaar. Otter is onder de indruk van de vorderingen die Swings heeft gemaakt in de acht weken dat hij op schaatsen staat.

Otter: „Dat hij hier nu meedoet, zegt al voldoende. Maar of hij in de toekomst ook mee zal kunnen doen voor de medailles is nog niet goed in te schatten. Het is één grote ontdekkingsreis, waarvan we de uitkomst nog niet weten. Nu is het zo dat het materiaal goed is, maar dat ik hem in mijn vrije tijd begeleid en dat hij de rest uit eigen portemonnee betaalt.

„Hij heeft ook maar één schaatspak, dat we pas net hebben opgehaald. We hopen dat het uiteindelijk leidt tot een team waarin wat meer ondersteuning is. We hebben bijvoorbeeld geen arts, geen fysio, helemaal niets. Het zou mooi zijn als dat gaat veranderen. Dat we wat professioneler kunnen gaan werken.”

Swings behoort in het inline-skaten tot de wereldtop. Hij heeft vijf medailles gewonnen op wereldkampioenschappen. Inline-skaten is echter geen olympische sport. Schaatsen is dat wel.

Er waren skaters die Swings zijn voorgegaan. In Nederland stapten Mark Tuitert, Jan Blokhuijsen, de broers Mulder en Koen Verweij over. Internationaal beloonden de Amerikanen Derek Parra en Chad Hedrick hun overstap met olympisch goud op de winterspelen. „De sporten liggen dicht bij elkaar”, zegt Swings. „Al voel ik me op skeelers veel vrijer. In schaatsen is timing veel belangrijker.” Otter: „Hij heeft zich snel aangepast. Ik ben onder de indruk van zijn motoriek.”

Dat een switch succesvol kan zijn, is dus al bewezen. Gezien de status van Swings in het inline-skaten wacht hem wellicht ook in het schaatsen een mooie toekomst. „Op skeelers deed ik eigenlijk altijd mee om de prijzen”, zegt Swings.

„Ik wil niet onbescheiden zijn, maar ik heb nooit aan een kampioenschap meegedaan zonder dat ik met een medaille thuis kwam. Meestal was het goud. En ik was eigenlijk ook beter dan Koen Verweij. Als we samen aan een wedstrijd meededen, eindigde ik in het algemeen voor hem in de rangschikking. Het mooie is dat aan het schaatsen een olympische droom te koppelen is. Aan het inline-skaten niet.”

Met de Olympische Spelen van Sotsji (2014) als doel, schaatst Swings dit weekeinde voor het eerst een internationale wedstrijd. Zonder druk, en zonder verwachtingen. „Dat ik hier ben, is eigenlijk al een cadeautje”, aldus Swings. „Ik wilde eigenlijk pas volgend jaar internationaal gaan rijden. Maar ik kreeg de afgelopen weken in de gaten dat de limiet haalbaar moest zijn. Nu ik hier toch al ben, mag alles en kan alles. Het zou mooi zijn als ik mezelf bij de top-18 zou kunnen rijden. Dan mogen we volgend jaar met twee Belgen aan het wereldbekercircuit meedoen. Ja, een plek bij de eerste 18 zou voor mij al een gouden medaille zijn.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden