EK '92

Ierdere voetballiefhebber kan moeiteloos de twintig Nederlandse spelers opdreunen, die in Zweden gaan proberen het succes van 1988 te evenaren. Maar kennen we ze echt goed? Wanneer speelden zij voor het eerst in Oranje? En hoe vaak? Zeiden ze ooit iets opvallends over zichzelf, hun collega's, de pers? En hoe zien de andere landen eruit? Maar ook natuurlijk: wanneer, waar en hoe laat treffen de acht kandidaten elkaar.

17. FRANK DE BOER

15 mei 1970. Club: Ajax.

Interlands: 7, doelpunt: 1.Debuut: Palermo, 26-9-1990, Italie-Nederland 1-0.

"Ik heb natuurlijk niet zo'n loop als Vink en Bergkamp. Die lopen als paarden, zo licht en soepel. Ik loop zwaar, maar daardoor nog niet langzaam. Vals traag, ja. Ik startte op een gegeven moment drie meter achter Skuhravy, maar haalde 'm evengoed nog in. 't Is de pers he. 'Wat is je zwakke punt', vragen ze dan. 'Ja, m'n snelheid kan beter'. Je moet toch wat zeggen als je naar je zwakke punt wordt gevraagd? Maar 't wordt meteen opgevat als dat ik langzaam zou zijn."

Tegen Volendam kreeg ik volgens Jack van Gelder sprintles van Burleson. Terwijl ik 'm er steeds uit sprintte. Ik word daar wel eens moe van. Gewoon moe. Zien die jongens 't dan niet? Hebben ze er dan helemaal geen kijk op?"

(Voetbal International, 22 april 1992)

20. BRYAN ROY

12 februari 1970. Club: Ajax.

Interlands: 8, goals: 2. Debuut: 6-9-1989, Nederland-Denemarken 2-2.

"De pers te woord staan en handtekeningen uitdelen horen er voor een profvoetballer gewoon bij. In Nederland is de pers bovendien heel mild, zeker als je het vergelijkt met Spanje en Italie. Ook het publiek is hier over het algemeen heel loyaal. In Amsterdam zeggen de mensen je ge woon vriendelijk gedag, ook als het eens een tijdje minder gaat. Ik vind het nog steeds een kick om handtekeningen uit te delen. Ik heb vroeger zelf ook jongens als Vanenburg om hun handtekening gevraagd, dus ik weet wat voor plezier je er mensen mee doet."

(Nieuwe Revu, 15 augustus 1991)

19. ERIC VISCAAL

20 maart 1968. Clubs: PSV, SK Beveren, Lierse SK, AA Gent.

Interlands: 2. Debuut: 12-2-1992, Portugal-Nederland 2-0.

"Als ze zeggen dat wij bij Gent het voetbal vermoorden, dan weet ik nog wel een paar clubs die dat een stuk systematischer doen. Ik wil wel wat iedereen wil: mijn grenzen verkennen. In Portugal heb ik het Nederlands elftal meegemaakt. Daar spelen zulke goede spelers in, dat je merkt dat je vanzelf beter wordt. Dat zou ik ook eens bij een club willen ondervinden."

(Trouw, 18 maart 1992)

18. WIM JONK

12 oktober 1966. Clubs: Volendam, Ajax.

Interlands: 3, doelpunt: 1. Debuut: Sittard, 27-5-1992, Nederland-Oostenrijk 3-2.

"Als Ajax je koopt, weet je dat je in een milieu terecht komt waar verschrikkelijk goede voetballers spelers en dat je je honderd keer moet bewijzen voordat je een basisplaats krijgt. Bij de een duurt dat langer dan bij de ander. Bij mij heeft dat heel lang geduurd. Ik moet nu groeien. in mijn rol. Daar gaan een, twee en misschien nog veel meer maanden overheen. Ik zal er aan moeten werken. Ik ben best een speler die veel praat en ik zal iedereen die voor me, achter me en naast me speelt, zo goed mogelijk proberen te coachen. Maar ik vind het mijn eerste taak ervoor te zorgen dat de mensen bruikbare ballen krijgen."

(Trouw, 27 november 1991)

16. PETER BOSZ

21 november 1963. Clubs: Vitesse, AGOVV, RKC, Toulon, Feyenoord.

Interlands: 5. Debuut: Thessaloniki, 4-12-1991, Griekenland-Nederland 0-2.

"Ik heb in Toulon uitstekend verdiend, maar ik ben geen type dat op zijn geld gaat zitten. We hadden daar een mooi huis, wat ook veel geld kostte en we aten regelmatig buiten de deur. Je moet prettig kunnen leven en geen gevangene worden van je eigen geld. Dat vind ik zielig. Uiterlijkheden zijn aan mij niet besteed. Sieraden en schitterende sportwagens zeggen mij weinig. Daarom ben ik in Rotterdam, denk ik, wel op mijn plaats. Het is een stad van werkers, niet lullen maar doen. In dat motto kan ik mij wel vinden."

(Voetbal, augustus 1991)

15. ARON WINTER

1 maart 1967. Club: Ajax.

Interlands: 23, goals: 2. Debuut: Rotter dam, 25-3-1987, Nederland- Griekenland 1-1.

"Ik luister alleen maar, ik zou ook stom zijn als ik dat niet deed. Alles wat Cruijff zegt, is verstandig, alles heeft een bedoeling. Alleen snapte ik in het begin die bedoelingen niet. Bij de besprekingen was dat ook zo, ik schaamde me. Ik wist niet waar hij het over had. Dan vroeg ik king aan de spelers, meestal aan Frank Rijkaard, wat Cruijff had bedoeld. Nee, Cruijff zelf durfde ik niets te vragen, ik keek vreselijk tegen hem op. Nu durf ik af en toe iets tegen hem te zeggen."

(Sport International, juni 1987)

14. ROB WITSCHGE

22 augustus 1966. Clubs: Ajax, Saint Etienne, Feyenoord.

Interlands: 7. Debuut: Tel Aviv, 4-1-1989, Israel-Nederland 0-2.

"Lachen is voor mij belangrijk. Ik ben nooit chagrijnig, daar heb ik nooit een reden voor gehad. Dus waarom zou ik dan met een lang gezicht rondlopen? Ik heb een positieve levensinstel ling, probeer overal het beste van te maken. Er is wel eens gezegd dat ik niet genoeg met mijn vak bezig ben, maar dat vind ik helemaal nergens op slaan. Ik ben honderd procent met voetbal bezig, de mensen in mijn directe omgeving kunnen dat beamen. Ik heb wel een laconieke flair over mij, misschien dat dat het beeld bevestigt. Maar zou je beter gaan voetballen als je de hele dag met een zuur porem rondloopt?"

Dacht het niet."

(Voetbal International, 1 april 1992)

13. STANLEY MENZO

15 oktober 1963. Clubs: Ajax, Haarlem, Ajax.

Interlands: 3. Debuut: Amsterdam, 6-9-1989, Nederland-Denemarken 2-2.

"Ik ben heel open en eerlijk tegenover de pers. Het is me gebleken dat dat meestal niet goed uitpakt. Je kunt beter liegen, want eerlijkheid wordt vaak tegen je gebruikt. Neem nou die zogenaamde obsessie met Oranje. Als ik eerlijk zeg dat ik down ben als ik niet bij de selectie zit, wordt dat meteen tegen je gebruikt en maken ze ervan dat ik geobsedeerd ben door Oranje. Maar alle jongens die dicht tegen de selectie aanzitten " zoals Vink, Van den Brom en noem maar op, voelen zich precies zoals ik, als ze niet geselecteerd zijn."

(Sportclub, november 1991)

12. WIM KIEFT

12 november 1962. Clubs: Ajax, Pisa, Torino, PSV, Gir. de Bordeaux, PSV.

Interlands: 40, goals: 11. Debuut: Zurich, 1-9-1981, Zwitserland-Nederland 21.

"Ik pieker soms over slechte wedstrijden, kleine ruzietjes - ik noem maar wat. Dat trek ik me soms erg aan. Ik kan er niet tegen gecommandeerd te worden. Ze mogen best boven me staan, maar ze moeten niet op hun strepen gaan staan. Dat irriteert me mateloos. Vergis je niet, ik ben tamelijk emotioneel, al ziet niemand dat. Ik geef me niet bloot. Ik moet niet zo veel hebben van het wereldje rond de voetballerij. Ik ben altijd blij als ik weer thuis ben."

(Sport International, november 1989)

9. MARCO VAN BASTEN

31 oktober 1964. Clubs: Ajax, AC Milan.

Interlands: 51, doelpunten: 24. Debuut: Groningen, 7-9-1983, Nederland- IJsland 3-0.

"Wie is internationaal nog een goeie voetballer in Nederland? In Oostenrijk hebben ze Prohaska. Zo'n type hebben we niet. Wie kan het Nederlands elftal nog dragen? Wat stelt de Nederlandse competitie nog voor? Je kunt toch moeilijk van niveau spreken. We hebben de laatste jaren de schijn kunnen ophouden met Olsen, Lerby en Nygaard. Echt bepalende spelers, die ook in het Nederlands elftal verantwoordelijkheid kunnen dragen, zijn er niet."

(Elf, februari 1985)

11. JOHNNY VAN 't SCHIP

30 december 1963. Club: Ajax.

Interlands: 36, goals: 2. Debuut: Eindhoven, 2-94-1986, Nederland-Schotland 0-0.

"Ik geef niet zo veel geld uit. Wij gaan bijna nooit chic uit eten, alleen met Kerstmis. We zijn een keer met Marco van Basten en zijn vriendin in een heel duur restaurant geweest, daar hadden we een bon voor gekregen. Nou, we hebben wel gelachen. Kwam er zo'n ober met een schaal met zo'n koepel er overheen, die tilde hij dan met veel gedoe eraf, lag er een piepklein dingetje onder. We gaan veel liever naar een eetcafe in de Jordaan. Auto's kunnen me ook niet veel schelen. Ik geef wel veel geld uit aan kleren. Ik spaar niet bewust, maar ik leg wel geld opzij. Ook hebben we net een vrij prijzig bankstel gekocht, maar ja, dat vind ik heel belangrijk, want daar zit je vaak op. En het bed is ook goed, want daar lig je vaak in."

(Haagse Post, 9 september 1989)

10. RUUD GULLIT

1 september 1962. Clubs: Haarlem, Feyenoord, PSV, AC Milan.

Interlands: 57, goals: 16. Debuut: Zurich, 1-9-1981, Zwitserland-Nederland 21.

"Van al die oude vedetten steek je wel iets op. Persoonlijke voorkeuren spelen daarbij geen rol. Van Hanegem heeft mij geleerd het voetballen echt als een vak te zien. Met die adviezen heb ik mijn voordeel gedaan. Tijdens de WK van 1974 was ik elf jaar. Ik was alleen maar Oranje-supporter. Nadien gingen bijna alle vedetten naar het buitenland. Tot vervelens toe zijn wij met die spelers vergeleken, maar als junior heb ik ze bijna nooit zien spelen."

(Trouw, 16 augustus 1985)

8. FRANK RIJKAARD

30 september 1962. Clubs: Ajax, Sp. Lissabon, Real Zaragoza, AC Milan.

Interlands: 52, goals: 4. Debuut: Zurich, 1-9-1981, Zwitserland-Nederland 21.

"Ik heb drie jaar met Cruijff gewerkt zonder dat er problemen waren. Iedereen moet me niet vastpinnen op dat conflict. Ik heb ook mooie tijden met hem beleefd. De pers heeft gesuggereerd dat ik een hekel aan Cruijff heb, dat klopt niet. Ik ben nooit haatdragend geweest. Twee of drie conflicten in de twaalf jaar dat ik betaald voetbal speel, is heel weinig. Ik denk dat iemand op kantoor in zo'n periode wel meer conflicten heeft. Alleen komen die nooit naar buiten. Als voetballer wordt er steeds op je gelet."

(Voetbal, januari 1992)

7. DENNIS BERGKAMP

10 mei 1969. Club: Ajax.

Interlands: 13, doelpunten: 6. Debuut: 26-9-1990, Italie-Nederland 1-0

"Ik vond het jammer dat Richard Witschge bij Ajax wegging. Vanaf de jeugd hebben we samen gespeeld, dus ik mis hem best. Ik denk wel dat hij voor zich zelf de juiste beslissing heeft genomen. Hij was er aan toe. Net getrouwd, een kind, dat zijn toch belangrijke dingen. waarop je terug kunt vallen. Hij had weliswaar niet zo'n best seizoen achter de rug, maar het is een jongen met een ander karakter dan ik. Hij denkt: kan mij het schelen, we zien wel wat er gebeurt. Ik heb meer het idee dat ik moet wachten, tot ik er rijper voor ben."

(Sportclub, oktober 1991)

6. JAN WOUTERS

17 juli 1960. Clubs: FC Utrecht, Ajax, Bayern Munchen.

Interlands: 48, goals: 4. Debuut: Rotterdam, 10-11-1982, Nederland-Frankrijk 1-2.

"Ik vond het WK een leuke belevenis, een hoogtepunt in mijn carriere. De entourage was leuk. Te gen Egypte was het spel waardeloos en toch had het wat voor mij. Ik kan dat moeilijk uitleggen. Tegen Duitsland, vond ik het fantastisch. Dat was een echte wedstrijd, met alles er op en er aan. En dat in een prachtig stadion, helemaal vol en met meer Oranjesupporters dan ik had durven denken. Zoiets spreekt me aan. Ik ben een echte voetballiefhebber, serieus. Als het even kan, ga ik naar FC Utrecht of naar DOVO, waar een kameraad van me speelt. Ik houd van de sfeer op de tribune, het geklets na afloop. Ik zie liever een hoop mensen op de tribune dan een paar miljoen voor de tv."

(Sport International, januari 1991)

5. DANNY BLIND

1 augustus 1961. Clubs: Sparta, Ajax.

Interlands: 20, doelpunt: 1. Debuut: Eindhoven, 29-4-1986, Nederland- Schotland 0-0.

"Voor een bekerwedstrijd tegen Heracles vroeg Barry Hughes of ik rechtsback kon spelen. Ik zei:'Tuurlijk.' Hoewel ik dus nooit back had gespeeld, altijd op het middenveld. Eigenlijk in het laatste jaar van Hughes bij Sparta voelde ik me safe. Je krijgt ook een rustiger gevoel, omdat de pers goeie kritieken schrijft. En je merkt het aan de tegenstander die rekening met je gaat houden. Als ze met een hangende linksbuiten gaan spelen om jou op te vangen. Vooral die pers is belangrijk. Daar is elke voetballer toch gevoelig voor."

(Elf, augustus 1984).

4. RONALD KOEMAN

21 maart 1963. Clubs: FC Groningen, Ajax, PSV, Barcelona.

Interlands: 56, goals: 10. Debuut:Utrecht, 27-4-1983, Nederland-Zweden 0-3.

"Ik was verbaasd, wist niet wat ik hoorde toen Michels me belde. Ik heb het nooit begrepen, omdat ik geen enkele intentie had iemand te beschadigen. Maar goed, het moet je blijkbaar een keer overkomen, ik was zeker aan de beurt. Zonder die ervaring had ik nooit durven afzeggen voor de thuiswedstrijd voor Finland. Ik had nog nooit afgezegd, zelfs niet voor die merkwaardige jubileumwedstrijd tegen Brazilie. Door die straf ben ik het Nederlands elftal anders gaan zien. Let wel, Ik kan goed opschieten met Michels, maar ik denk nu wel eerst aan mezelf."

(Nieuwe Revu, 30 mei 1991)

3. ADRI VAN TIGGELEN

16 juni 1957. Clubs: Sparta, FC Groningen, Anderlecht, PSV.

Interlands: 52. Debuut: Brussel, 21-9-1983, Belgie-Nederland 1-1

"Ik zat in de Oranjeraad, maar praten is niks voor mij. Ik heb me op zitten vreten. Het past meer bij Van Breukelen en Rutjes, een leraar en een doctorandus. Maar we hebben allemaal dezelfde mening: we zijn schandalig behandeld. We zijn Europees kampioen, maar er is geen enkel respect. Ik reken zelf nog op het EK in Zweden. Hoeveel interlands het worden weet ik niet. De bond zegt dat ik nu 37 interlands heb gespeeld. Ik zeg 38 of 39. Zelfs dat kunnen ze niet, bij de bond, optellen."

(Voetbal International, 26 mei 1990)

2. BERRY VAN AERLE

8 december 1962. Clubs: PSV, FC Antwerp, PSV.

Interlands: 31. Debuut: Zabrze, 14-10-1987, Polen-Nederland 0-2.

"Ik heb de laatste weken natuurlijk wel op Blind gelet. Ik ben niet zo dat ik stiekem hoop dat hij een belangrijke fout maakt. Op de training moet hij straks maar laten zien of hij beter is dan ik. Of niet. In ieder geval ben ik sneller. Ik ben ook niet minder in de mandekking. Als je dat optelt zou ik eigenlijk moeten spelen. Maar nogmaals, Danny heeft het in de EK-kwalificatie gewoon goed gedaan."

(Nieuwe Revu, 28 mei 1992)

1. HANS VAN BREUKELEN

4 oktober 1956. Clubs: FC Utrecht, Nottingham Forest, PSV.

Interlands: 69. Debuut: Eindhoven, 11-10-1980, Nederland-West-Duitsland 1-1.

"Ik denk altijd vrij lang na over tegengoals. Tot ongeveer maandag, dinsdag, dan moet het echt voorbij zijn. Aan die goal tegen Frankrijk denk ik nu nog wel eens. Op een vervelende manier. Na die wedstrijd heb ik er slapeloze nachten van gehad. Zo van: had Krol Krol gelaten en was gewoon in die hoek gaan staan, zoals je altijd doet. Daar was ik goed ziek van. Ik denk meer aan de fouten, die ik gemaakt heb dan aan de goede dingen die ik doe."

(Elf, april 1982)

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden