Eiwitrijk dieet helpt niet tegen diabetes

onderzoek | Meer eiwitten eten zou diabetes type 2 voorkomen. Washington University trekt dat in twijfel.

Wie afstevent op diabetes type 2 krijgt als advies af te vallen. Maar hóe je dat doet blijkt uit te maken. Eiwitrijke diëten verminderen in ieder geval níet de kans op suikerziekte, zo schrijven Amerikaanse onderzoekers in vakblad Cell Reports. Je valt er goed van af, maar heilzame effecten tegen diabetes blijven uit.

Eiwitrijke diëten als Atkins en het Paleodieet zijn populair. Eiwit geeft langer een verzadigd gevoel dan suikers, koolhydraten of vetten. Mensen zijn zo minder snel geneigd te blijven dooreten. Onder vrouwen van middelbare leeftijd zouden de diëten bovendien gretig aftrek vinden omdat ze spierverval tegengaan.

Prima om mee af te vallen en suikerziekte mee te voorkomen, zou je denken. Gewichtsverlies zorgt namelijk dat het hormoon insuline zijn werk beter doet, wat overtollig suiker uit het bloed haalt. Precies waar het bij diabetespatiënten misgaat. Maar het eten van te veel eiwit doet dat effect van gewichtsverlies blijkbaar teniet, aldus de onderzoekers.

Dat zagen de medici bij Washington University toen 34 vrouwen met overgewicht routineus langs kwamen in hun kliniek. Zeven daarvan dienden als controlegroep, hen werd gevraagd op hetzelfde gewicht te blijven. De rest verdeelden de onderzoekers over twee groepen: een dieet met een normale hoeveelheid eiwit, en één met extra door meer melk te geven. Wat mensen precies binnenkregen werd scherp gecontroleerd. Beide groepen aten zeven maanden lang uitsluitend wat de medici op hun bord legden. Perfect voor een goede vergelijking tussen de groepen, iets wat altijd lastig is bij voedingsonderzoek.

Het goede nieuws: iedereen op dieet viel af, ongeacht of dat bestond uit veel eiwitten of niet. Maar waar de bloedsuiker in de groep zónder het extra eiwit tot 30 procent beter gecontroleerd werd, bleef dat effect in het eiwitrijke dieet helemaal uit.

Bij Washington University kunnen ze niet precies aangeven waarom. Ze opperen wel dat het eten van veel eiwitten de structuur van spiercellen zou kunnen aantasten. Dat zou de opname van suiker uit het bloed in de weg kunnen zitten.

"Opmerkelijk", vindt hoogleraar voeding en gezondheid Edith Feskens van de universiteit van Wageningen. "Het druist in tegen eerder onderzoek, maar toch is dit wel goed uitgevoerd. De groep proefpersonen is niet groot, maar dat is ook logisch bij zulk intens onderzoek." Ze merkt op dat er al aminozuren - de onderdelen van eiwitten - bekend waren die op de insulineproductie inwerken. "Maar dan zou ik in eerste instantie een gunstig effect verwachten op de bloedsuikerspiegel."

Dokters raden mensen met verhoogde kans op diabetes op dit moment aan om minder koolhydraten te eten, en méér eiwitten. "Dat advies zou ik op basis van één studie niet overboord willen gooien. Ook al is die studie goed uitgevoerd."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden