Eis: werkstraf maar geen cel voor de Roy van Zuydewijn

Edwin de Roy van Zuydewijn. Beeld anp
Edwin de Roy van Zuydewijn.Beeld anp

Tegen Edwin de Roy van Zuydewijn is dinsdag voor de rechtbank in Amsterdam een werkstraf van 240 uur en 4 maanden voorwaardelijke celstraf geëist. Volgens het Openbaar Ministerie heeft De Roy in 2001 een valse factuur opgemaakt, ten bedrage van 238.000 gulden (108.000 euro). De zaak vloeit voort uit het grote onderzoek naar de vastgoedfraude rond onder andere Bouwfonds, Klimop.

De 47-jarige De Roy bleef uit de rechtszaal weg en liet zijn verdediging over aan zijn raadsman Gabriël Meijers. De in het buitenland wonende De Roy had geen trek in de 'kosten en rompslomp' die een gang naar de rechtbank met zich mee zouden brengen. Hij vindt, zei advocaat Meijers, dat hij volkomen ten onrechte wordt vervolgd. 'Een luchtballon, een zeepbel en een losse flodder', zo ziet De Roy de zaak, die niet anders dan als 'een nachtkaars' kan uitgaan.

Het OM vindt die argumentatie geen reden om van het proces weg te blijven en had liever gezien dat De Roy was komen vertellen hoe het zit. Ook de rechtbank had hem graag vragen willen stellen. In het vooronderzoek heeft De Roy wel verklaard, maar dat relaas kwam samengevat neer op de constatering dat hij zich vrijwel niets herinnerde.

In het Klimoponderzoek kwamen drie verdachte facturen van De Roy bovendrijven. De voormalig echtgenoot van prinses Margarita was met de directie van Bouwfonds in contact gekomen via een oude vriend, die inmiddels zelf ook in het kader van de Klimopzaak is veroordeeld. De Roy werkte een paar jaar op factuurbasis voor Bouwfonds, als analist.

De factuur waarvoor justitie De Roy aanpakt, was voor werkzaamheden die hij zou hebben verricht voor Bouwfondsproject Solaris. Volgens het OM is er helemaal geen werk verzet en is de rekening daarmee vervalst.

Advocaat Meijers vindt met zijn cliënt dat vervolging geheel achterwege had moeten blijven. Afgezien daarvan ontbreekt het bewijs voor de stelling dat De Roy de factuur heeft vervalst. 'De vraag is of De Roy die factuur heeft opgesteld", zei Meijers. 'Er zijn geen getuigen en De Roy zegt het niets. Ander bewijs is er niet.' Veel waarschijnlijker is dat de oude vriend de rekening heeft geschreven, aldus de raadsman.

Uitspraak op 13 augustus.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden