Eis: taakstraf voor Boonstra

AMSTERDAM - Tegen voormalig Philips-topman Cor Boonstra is gisteren een voorwaardelijke straf van een halfjaar cel, 240 uur dienstverlening en een boete van 180000 euro geëist. Volgens het openbaar ministerie heeft hij met voorkennis gehandeld in aandelen Endemol en heeft hij zijn transacties in effecten Ahold ten onrechte niet gemeld.

Het OM vindt dat Boonstra de half miljoen euro winst die hij heeft gemaakt op de deals met aandelen Endemol moet inleveren. Bij het formuleren van de eis zei officier van justitie, Joost Tonino, gisteren dat hij al rekening heeft gehouden met het feit dat een veroordeling Boonstra op een ,,ongekende wijze zal raken en zijn carriére van een zware smet zal voorzien''.

Op 8 maart 2000 plaatste Boonstra een order voor de aankoop van aandelen Endemol. Het was een drukke dag, in zijn agenda stonden een gesprek met Johan Cruijff en een ontmoeting die avond met de Britse premier Tony Blair. Boonstra koos voor de Endemol-transactie het kantoor van de KBC-bank in zijn Belgische woonplaats 's Gravenwezel. Hij belde niet met zijn beleggingsadviseur van ABN Amro in Utrecht. De order bracht de zeven medewerkers van de bank in extase. Samen met drie klanten en zes familieleden stapten zij ook in Endemol. Het OM leidt onder meer daaruit af dat Boonstra een indicatie heeft gegeven dat zijn deal niet kon mislukken en dat er dus sprake van voorkennis moest zijn.

De keuze voor de Belgische route was des te meer verdacht omdat de Belgische rekening gold als de passieve portefeuille en op de ABN Amro-account vaker werd gehandeld. Het OM moet het vooral van dit type bewijs hebben, belastende verklaringen zijn er niet of nauwelijks. Het gaat vooral om de interpretatie van het gedrag van Boonstra en dat van de Belgische beleggers die in zijn kielzog aan de slag gingen.

Dat Boonstra op de hoogte zou zijn geweest van een ophanden zijnde verkoop van Endemol via zijn voormalige vriendin Sylvia Toth, is de bodem onder de verdenking. Zij was als commissaris bij Endemol op de hoogte en niets is aannemelijker dan dat Boonstra zijn kennis via haar verkreeg. Verklaringen die die theorie staven, zijn er echter niet. En hoe verdacht was die Belgische route nu eigenlijk? Hij had ook de rekening op de Bahama's kunnen gebruiken. En daarbij, Boonstra had op het moment van de gewraakte transacties een vermogen van 110 miljoen gulden. Het bedrag dat hij in Endemol stopte, was niet meer dan 0,4 procent. Wie een gouden tip heeft, zet wel meer in, redeneert de verdediging.

Tegenover vrijwel elke interpretatie van het gedrag van Boonstra door het OM, is door verdediger Joost Italianer een tegenovergestelde verklaring te geven. In deze zaak hangt een veroordeling dan ook zeer zwaar op de overtuiging van de rechtbank. Het was daarom dat het OM de rechters wilde confronteren met de onkreukbare beleggingsadviseur van ABN Amro en de zeer commerciële en weinig nauwgezette directeur van KBC. Voor het louche werk naar KBC en voor het nette naar ABN Amro, leek het OM te willen tonen.

De uitspraak wordt eind deze maand begin volgende maand verwacht. Mocht Boonstra een taakstraf opgelegd krijgen dan loopt hij het risico dat hij in de duinen paden mag markeren of aanharken. Dat overkwam de topman van Holland Casino een paar jaar geleden toen hij werd gestraft voor belastingfraude.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden