Eis: taakstraf tegen steigerontwerper Amercentrale

(Novum) - Het Openbaar Ministerie (OM) in Den Bosch heeft donderdag in het hoger beroep tegen de ontwerper van de ingestorte steiger in de Amercentrale een taakstraf van 480 uur en een jaar voorwaardelijke celstraf geëist. Het gaat om een 35-jarige Belg, die in 2006 werd veroordeeld tot een jaar gevangenisstraf voor dood en zwaar lichamelijk letsel door schuld. Tegen die uitspraak ging hij in beroep.

In de elektriciteitscentrale van Essent in Geertruidenberg kwamen in september 2003 vijf mensen om het leven nadat tijdens werkzaamheden een ruim 75 meter hoge steiger was ingestort. Acht mannen waren bezig met het gritstralen van een stoomketel. Door het instorten van de steiger vielen zij in de ketel. Drie van hen konden worden gered, maar liepen zwaar letsel op.

De ontwerper en de betrokken bedrijven zouden de steiger ondeugdelijk hebben ontworpen en gebouwd. De werkgever van de Belg, het Belgische bedrijf Albuko, werd in mei vorig mei tot een boete van 450 duizend euro veroordeeld. Twee Nederlandse bedrijven, Hertel en CM Energy Services, kregen geldboetes van driehonderdduizend en honderdduizend euro opgelegd. De bedrijven gingen eerst ook in beroep tegen de uitspraak van de rechter, maar trokken dit later weer in.

De Belgische ontwerper heeft het hoger beroep wel doorgezet. Dinsdag krijgt de verdediging van de ontwerper het woord. Het gerechtshof in Den Bosch doet 12 juni uitspraak.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden