Eis levenslang tegen Heinrich Boere (89)

Heinrich Boere (AP) Beeld
Heinrich Boere (AP)

Voor de rechtbank in Aken is levenslang geëist tegen oud SS’er Heinrich Boere voor de liquidatie van drie Nederlanders in 1944.

Voor drie represaille-moorden die Heinrich Boere in 1944 pleegde op willekeurige Nederlandse burgers, eiste de Dortmundse officier van justitie Ulrich Maass dinsdag levenslang. De 89-jarige oorlogsmisdadiger, die in Nederland zijn straf ontliep, hoorde de eis gelaten aan. Zijn gezicht verraadde geen enkele emotie. Ook gisteren, op de zestiende zittingsdag in zijn proces, sprak Boere geen woord.

Volgens Maass heeft Boere lafhartig en op verraderlijke wijze in opdracht van de Duitse bezetter de Bredase apotheker Frits Bicknese en Teun de Groot en Frans Kusters, beiden uit Voorschoten, geliquideerd uit vergelding voor aanslagen van het verzet op Duitse soldaten. Het betreft drie zogenaamde Silbertanne-moorden, uitgevoerd door het Sonderkommando Feldmeijer, waarvan Boere lid was. Doordat de moorden verraderlijk en lafhartig waren, zijn ze nu nog strafbaar volgens het Duitse recht.

Boere kan zich volgens Maass niet beroepen op het ‘bevel-is-bevel’- verweer. Deze strafuitsluitingsgrond, de zogenaamde Befehlsnotstand, is op deze drie moorden niet van toepassing, aldus de officier. Het is een belangrijk verweer van Boere en zijn advocaten.

Gisteren nog trachtte de verdediging de rechtbank te bewegen een deskundige op te roepen die over de dwangpositie van Nederlandse SS’ers zou kunnen verklaren. De rechtbank wees het verzoek af. Zowel Maass als de advocaten van nabestaanden van twee slachtoffers die als medeaanklager aan het proces deelnemen, beschuldigden de raadslieden van Boere van vertragingstactieken.

Teun de Groot uit Heiloo, zoon van één van de slachtoffers van Boere toonde zich gisteren tevreden met de eis van de officier. ,,Ik ben blij met deze eis’’, zei hij. ,,Ik ben vooral blij met het feit dat een Duitse rechter nu zal oordelen over de moord op mijn vader.’’ De Groot wil bij de uitspraak, waarschijnlijk op 23 maart, aanwezig zijn. Volgende week dinsdag komt de verdediging aan het woord.

Maass ging in op vragen, die hij als officier van justitie vrijwel dagelijks zegt te krijgen, over de zin van een proces tegen een hoogbejaarde. ,,Wij zijn het de slachtoffers schuldig. We mogen hen niet vergeten en het is onze taak hun nabestaanden genoegdoening te bieden. Dit hoort bij een moderne rechtsstraat. De verplichting de daders te vervolgen, blijft, zolang ze nog onder ons zijn.’’

Maar Detlev Hartmann, de advocaat van de nabestaanden van Teunis de Groot, wees er op dat de Duitse justitie decennialang niets ondernam tegen Boere, die sinds 1946 ongestoord in Duitsland woonde.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden