Eis levenslang tegen Dutroux

BRUSSEL - Tegen Marc Dutroux is levenslange gevangenisstraf geëist, plus tien jaar terbeschikkingstelling van de regering om te garanderen dat hij nooit meer vrij komt. Dutroux gaat in hoger beroep.

Naar verwachting zal de jury vandaag de straffen bepalen voor Marc Dutroux, Michelle Martin, Michel Lelièvre en Michel Nihoul.

Ook de strafvorderingen voor de andere drie verdachten zijn fors. Voor Dutroux' ex-vrouw Martin heeft procureur Michel Bourlet 30 tot 35 jaar jaar cel geeist, evenals voor Lelièvre, die volgens hem geen blijk zou hebben gegeven van wroeging. Martin en Lelièvre werden door de jury schuldig geacht aan het actief meedoen aan de ontvoering en opsluiting van de kinderen.

Bij Martin komt de hongerdood van Julie en Mélissa er nog bij als verzwarende omstandigheid. Volgens Bourlet handelde Martin zelfstandig en zonder onverdraaglijke druk van Dutroux. Maar Martins advocaat pleitte gisteren voor een milder oordeel. Hij hoopt dat de jury oog heeft voor de enorme media-aandacht die Martin ten deel viel en de 'middeleeuwse toestanden' in de gevangenis van Namen. ,,Martin is niet Dutroux. Lafheid is niet gelijk aan zijn boosaardigheid'', zei hij.

Nihoul kreeg van de jury een iets genadiger oordeel, maar de procureur kwam toch met een zware eis. Nihoul is vorige week schuldig bevonden aan mensenhandel, omdat hij een prostitutienetwerk opzette en drugs handelde in samenwerking met Lelièvre. Het aandeel van Nihoul in de daden van de bende-Dutroux met kinderen acht de jury niet bewezen. Desondanks vordert Bourlet tien jaar gevangenisstraf. Volgens de procureur zijn er ook voor Nihoul geen verzachtende omstandigheden. ,,Wat zouden die dan kunnen zijn?'', smaalde Bourlet. ,,Zijn jeugdige leeftijd? Zijn ongelukkige jeugd?''

Dutroux heeft overigens al laten weten tegen het vonnis in beroep te zullen gaan bij het Hof van Cassatie. Dat betekent niet dat het proces opnieuw moet worden gedaan, want het Hof van Cassatie gaat alleen na of het proces wel op een goede manier is gevoerd. Volgens Dutroux deugde de gang van zaken van geen kanten, en werd de procedure zo gevoerd dat hij uiteindelijk wel moest hangen.

Overigens neemt Dutroux' advocaat Ronny Baudewyn na het proces in Arlon afscheid van zijn client. Hij laat de zaak voor het Hof van Cassatie dus aan zich voorbijgaan. ,,Ik haak af na de uitspraak'', liet hij weten. ,,Het is genoeg geweest.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden