Einstein noemt Chinezen in dagboek 'smerig en stompzinnig'

null Beeld afp
Beeld afp

Hij noemt ze ijverig, maar dat is dan ook de enige goede eigenschap die Albert Einstein de Chinezen toedicht. Hoewel hij racisme zelf ooit omschreef als ‘een ziekte van witte mensen’ had de natuurkundige bepaald geen hoge pet op van de inwoners van het Aziatische land, blijkt uit zijn onlangs in het Engels verschenen reisdagboeken.

Amber Dujardin

Einstein noemt Chinezen ‘smerig en stompzinnig’ en spreekt zijn zorgen uit over hun ‘overvloed’ aan nakomelingen. “Het zou jammer zijn als de Chinezen alle andere rassen verdringen. Voor mensen zoals wij is die gedachte onuitsprekelijk somber.”

In de herfst van 1922 vertrok Einstein met zijn vrouw voor een vijf maanden durende reis naar Azië. Hij verbleef onder meer in Singapore, China en Japan, en reisde daarna door naar Palestina en Spanje. Het dagboek dat hij tijdens die reis bijhield, is nu voor het eerst uit het Duits vertaald.

De racistische teksten staan nogal in contrast met het verheven imago van de wetenschapper, zei redacteur Ze’ev Rosenkranz tegen The Guardian. “Ik denk dat het best een schok is om te lezen. Deze teksten zijn heel anders dan zijn publieke uitspraken. Hij had ze niet bedoeld voor publicatie.”

Het meest beledigend vindt hij Einsteins verbazing over het feit dat Chinese mannen hun vrouwen schijnbaar aantrekkelijk genoeg vinden om zich met hen voort te planten. Volgens Rozenkranz worden de racistische uitlatingen van Einstein soms vergoelijkt met het argument dat we ze in de tijdgeest moeten plaatsen. Maar dat houdt geen steek, zegt hij. “Zijn teksten over de intellectuele minderwaardigheid van Japanners en Chinezen kunnen zeker gezien worden als racistisch. Dat soort opvattingen waren destijds misschien wat gangbaarder. Maar zeker niet universeel.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden