Eindtijdvoorspeller Camping gaat met pensioen

Harold Camping Beeld ap
Harold CampingBeeld ap

Evangelist Harold Camping stopt met het leiden van diensten. Ook zijn christelijke radiostation laat hij links liggen. De onheilsprofeet was de laatste tijd niet meer zo zeker van zichzelf.

Robin de Wever

Camping voorspelde meermaals onterecht het einde van de wereld. In 1988 zou de wereld een belangrijke stap richting de eindtijd zetten, verkondigde Camping in de voorafgaande jaren.
Uiteindelijk zou op 21 mei 2011 de Dag des Oordeels plaatsvinden. Toen er op die dag ogenschijnlijk niets gebeurde, stelde Camping zijn voorspelling bij. Hij had zich misrekend. De eindtijd zou er alsnog komen, en wel op 21 oktober - afgelopen vrijdag.

De laatste weken was hij voorzichtiger: niemand kon het tijdstip van de Apocalyps kennen. Het was een radicale koerswijziging. Campings baseerde zijn voorspellingen jarenlang op een complexe rekenmethode. Die steunde op Bijbelteksten, de Joodse feestdagen van de klassieke Hebreeuwse kalender, een maankalender en een datum in de Gregoriaanse kalender.

Leegloop
Camping was naar verluidt erg teleurgesteld dat er op 21 mei niets gebeurde. In zijn kerk in Californië zou een leegloop hebben plaatsgevonden. Vorige maand september verkondigde hij via zijn radiostation Family Radio dat het einde zich 'erg, erg stilletjes' zou manifesteren.

Dergelijke zelfrelativering is gebruikelijk, meent Catherine Wessinger, die meerdere eindtijdgroeperingen onderzocht. Iemand die foute religieuze voorspellingen heeft gedaan kan zich 'redden' met plotselinge nuance. Sommigen 'spiritualiseren' de apocalyps. Ze zien het einde dan niet langer als een fysieke stop, maar als geestelijk en niet-waarneembaar.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden