Eindsprint Lisse ondermijnt riante positie ARC

LISSE - Gelijk de bloembollen op de naburige Keukenhof raken de spelers van het Lisser voetbalkeurkorps met het klimmen van het voorjaar meer in bloei. Een reeks van elf ongeslagen duels heeft Lisse gemaakt van hobbelaar tot hoopvolle. De winst van zaterdag - 2-0 tegen koploper ARC - verkleinde het gat naar de titelprolongatie tot drie punten.

PETER WILSCHUT

ARC heeft deze competitie tot nu toe kleur gegeven maar ziet de toppositie in het zicht van de haven wankelen. Vrijwaring van degradatiezorgen werd vooraf als doelstelling opgetekend voor de bezemschoon aan de nieuwe trainer Wim Berckenkamp opgeleverde selectie. Toen de Alphense machinerie echter op een nooit verwacht toerental ging draaien en concurrenten als Noordwijk en Scheveningen zoetjesaan vielen, werd titelkandidatuur zowaar serieus. Lisse was buiten beeld toen de regerend kampioen na zestien duels een gat van elf punten naar de koploper had. Katwijk was lange tijd enig mededinger. ARC morste de tweede competiehelft echter acht punten: 3-3 tegen Excelsior, 0-2 tegen Rijnsburgse Boys en nu 0-2 tegen Lisse. Katwijk maakte het echter nog bonter door al dertien punten door de zeef te laten zakken: 1-2 tegen ARC en Achilles Veen, 3-4 tegen Lisse, 2-2 tegen Hoek en ASWH. Omdat het tot nu toe in alle terugwedstrijden foutloos bleef is Lisse, eigenlijk sinds het succes van zaterdag, terug bij de top. Met de moraal van de nummer drie van dit moment zit het op twee duels van het einde wel goed. Terwijl Lisse bovendien aan wetenschap van het vorig jaar torst (heroïsch 4-3 tegen Scheveningen - red.) dat extra tijd helpt.

Berckenkamp wees zaterdag na de ongedacht eenzijdige wedstrijd - voor 3200 toeschouwers perfect geregisseerd door scheidsrechter Van den Herik - beteuterd naar de gesloten kleedkamerdeur van Lisse. “Misschien is het verschil wel dat zij weten hoe om te gaan met dit soort duels aan het eind van het seizoen. Ze hebben het immers eerder beleefd. En nu een inmiddels even eenvoudig, doeltreffend als beproefd recept: punten pakken, het maakt niet uit hoe”.

Lisse, waar trainer Ted Immers volgend seizoen plaatsmaakt voor de al eerder bij de bollenploeg actieve Wim Eilander, klaarde het karwei zaterdag geconcentreerd en doeltreffend. ARC kon tot de openingstreffer na een half uur (kopbal Linger na voorzet Van Bemmel, 1-0) bijblijven, maar werd nadien op alle fronten overtroefd. “Gebrek aan strijd”, was voor Berckenkamp het voornaamste euvel, maar Lisse legde het verschil op nog veel meer punten bloot: het paste tempowisselingen toe, wisselde korte combinaties af met lange spelverplaatsingen, verdedigde in alle linies secuur, schakelde in Van der Zwet en Böke de juiste mensen in bij de opbouw, was via Ras en Groeneweg agressief over de flanken en had doelgerichtheid in de bagage via de spitsen Van Bemmel en Linger. ARC werd, kortom, op alle fronten weggespeeld en heeft nooit een kans gekregen zich aan de druk te ontworstelen. Lisse besliste via Van Bemmel een kwartier na rust de wedstrijd (2-0) en had zelfs ruimer kunnen uitbouwen.

In de boeiende ontknoping gaat het de komende weken voor zowel ARC, Katwijk als Lisse om winst. ARC, dat zaterdag al kampioen had kunnen worden en dus festiviteiten moest afblazen, heeft het stuur in handen maar weet dat elke (halve) fout nu fataal kan zijn. Eerst het uitgespeelde maar tegelijkertijd onberekenbare Hoek (heen: 1-1) en een week nadien het nu nog voor lijfsbehoud vechtende ASWH (heen: 2-0 winst) wachten ARC. Katwijk bezoekt zaterdag Kozakken Boys (heen: 6-2 winst) en nadien Rijnsburgse Boys (heen: 5-1 winst). Die laatste club kan een cruciale rol spelen omdat het komende zaterdag Lisse ontvangt (heen: 1-2 verlies) terwijl daar tenslotte Quick Boys langskomt (heen: 1-3 verlies). Het dubbele verlies was Lisses laatste misstap voordat de weg naar boven werd gevonden.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden