Eindsprint beperkt verlies AEX-index

AMSTERDAM - Dankzij een eindsprintje heeft de AEX-index zijn verlies gisteren beperkt tot bijna 4 punten (ruim 1 procent). De Amsterdamse beursgraadmeter sloot op 339,11 punten.

De handelaren haalden aan het einde van de middag opgelucht adem toen cijfers over de Amerikaanse economie niet tegenvielen. ,,Zolang de werkloosheid er onder de 6 procent blijft, gaat het er niet echt slecht'', oordeelde een analist in Amsterdam.

De nieuwe stroom aan negatieve cijfers over de Amerikaanse economie hebben beleggers op de effectenbeurs van New York er niet van weerhouden om aandelen te kopen. De Dow-Jonesindex sloot 120,61 punten (1,4 procent) hoger op 8517,64 punten. De Nasdaq-index steeg 30,96 punten (2,3 procent) tot 1360,71.

De AEX werd wel gedrukt door ING Groep. Het aandeel daalde bijna 5 procent naar 16,10 euro. Een Amerikaanse analist had de bank een lagere waardering gegeven. Bovendien bleek de bank moeite te hebben om het eigen vermogen te versterken. Het was ING gisteren niet gelukt op haar eigen voorwaarden een achtergestelde lening aan te trekken.

,,De AEX-index hangt nu rond de technische weerstand van 340 punten'', aldus een analist. ,,Het hangt mede van de resultaten van ABN Amro en Aegon af waar het volgende week naartoe gaat: omhoog naar de volgende weerstand van 350, of omlaag richting de 320 punten.''

Een ongunstige invloed heeft de koersdaling van de dollar, die gisteren voor het eerst in ruim drie maanden dezelfde waarde kreeg als de euro. Dat leidt tot valutaverliezen voor de Nederlandse multinationals die in de VS handelen.

Buiten de 24 bedrijven in de AEX-index noteerde de Amsterdamse beurs flink wat winnaars. De Nederlandse Apparatenfabriek Nedap maakte een koerssprong van 8 procent naar 13,05 euro. De fabrikant in Groenlo heeft 6000 stemcomputers verkocht aan Ierland.

Automatiseerder Tie Holding was een van de grootste stijgers, omdat het succesvol het eigen vermogen heeft versterkt. De koers sprong ruim 12 procent omhoog naar 0,64 euro.

Het gaat ook erg goed met de fietsverkopen van Accell (Batavus, Loekie en Koga-Miyata). Het bedrijf meldde gisteren dat de winst hoger zal uitvallen dan verwacht. De koers klom 8 procent tot 13,05 euro.

De meeste andere beurzen in Europa leden gisteren eveneens verlies. De FTSE-index in Londen sloot 1,1 procent lager en de CAC-index in Parijs zakte 1,3 procent. Op de beurs in Frankfurt, die 2,5 uur later sluit en daardoor kon profiteren van een opleving op Wall Street, eindigde de DAX-index met een kleine winst van 0,4 procent.

Er vielen op de Europese beurzen opnieuw slachtoffers onder bedrijven die kwetsbaar lijken voor asbestclaims vanuit de VS. De Zweedse machinefabrikant Alfa Laval zag de koers inzakken met 32 procent en de Britse verzekeraar Royal & Sun Alliance moest ruim 10 procent inleveren en was daarmee een grote verliezer.

Op de Europese valutamarkten werd de euro voor het eerst sinds 26 juli meer waard dan de dollar. In de loop van de middag werd voor de euro een koers genoteerd van 1,0010 dollar. Het slot op de wisselmarkt in Amsterdam was met 0,9975 dollar lager. De dollar is verzwakt door weinig hoopgevende cijfers over de Amerikaanse economie. De koers van de euro tegenover het pond sterling steeg gisteren van 0,6320 tot 0,6375 pond.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden