Eindje varen in het bos

Rotterdam geeft Nationale Boomfeestdag een eigen draai: de eerste boeiboom wordt te water gelaten. Het is het begin van een dobberend bos.

Je zult er geen kastanjes kunnen rapen of wilde zwijnen aantreffen, je vindt er hooguit wat eenden en wat plastic soep. Rotterdam heeft een wereldprimeur met de aanleg van een drijvend bos. Duikers zijn de afgelopen dagen druk bezig geweest met het verankeren van de eerste boeiboom. Vandaag, op Nationale Boomfeestdag, wordt die toepasselijk met een champagnefles gedoopt door wethouder Alexandra van Huffelen.

Deze eerste boeiboom komt het komende half jaar te dobberen in het Aqua Dock op de RDM Campus. Als de proef goed verloopt, is het de bedoeling dat volgend jaar het resterende deel van het twintig boeibomen tellende bos wortel gaat schieten in de Rijnhaven, een havenbekken waar geëxperimenteerd wordt met allerlei vormen van drijvend bouwen. Zo ligt er nu al de autark, een drijvende woning die zijn eigen energie opwekt.

Klimaatverandering is daarvoor een overweging, maar de havenstad wil ook de stedelijke planning herzien. "Rotterdam heeft veel binnenwateren die geen functie meer hebben. Dus wordt er gekeken naar andere manieren om die ruimte te gebruiken", vertelt Siobhan Burger, woordvoerder van kunstproducent Mothership, het bedrijf dat achter het project dobberend bos zit.

"In de Rijnhaven, bij de Kop van Zuid, zijn de laatste jaren veel nieuwe appartementen gebouwd. Voor de nieuwe bewoners van die flats is nog maar weinig groen beschikbaar. Wij willen daarin voorzien met een dobberend bos."

Het is groen, maar wel met een kunstzinnige knipoog. Het idee voor het project is afkomstig van kunstenaar Jorge Bakker. Zijn installatie 'In Search of Habitus' met daarin drijvende miniatuurbomen stelt vragen over de relatie tussen stadsbewoners en natuur. Toen Jeroen Everaert, directeur van Mothership, een bedrijf dat kunst in de openbare ruimte produceert, van het idee hoorde, leek het hem meteen iets voor Rotterdam. Hij meldde het aan voor een ontwerpwedstrijd van de gemeente en werd geselecteerd. Vervolgens wist Everaert allerlei partijen te strikken die hem wilden helpen. "Het hele project is bijna volledig met gesloten beurzen tot stand gekomen", weet Burger.

Zo hielp Mercon uit Gorinchem, een bedrijf gespecialiseerd in offshore constructies, bij het in elkaar zetten van de boomboei. Studenten van de hogeschool Van Hall Larenstein in Velp zochten uit welke boom goed bestand is tegen de weerkaatsing van de zon op het water en de spetters brak water die de boom ongetwijfeld gaat opvangen.

Dat bleek de Hollandse iep te zijn. Hoewel robuust kan de iep niet overleven op brak water. In de boei is dan ook een bewateringssysteem ingebouwd vergelijkbaar met dat van grote planten in kantoren. De Rotterdamse groenvoorziening zal dit systeem af en toe bijvullen.

De boeiboom die vandaag wordt geplant, moet de lakmoesproef worden voor het bos. Als na een half jaar blijkt dat die iep zich als een vis in het water voelt, en als meer geldschieters zich melden, dan kunnen de duikers wederom uitrukken voor het planten van nieuwe boeibomen. Of het dobberende bos een bijdrage gaat leveren aan het vergroten van de biodiversiteit in de stad, is nog even afwachten. Burger: "Net als in andere bomen kunnen vogels erin nestelen. Maar het zou maar zo kunnen dat ze daar zeeziek worden. We gaan het merken."

Zie www.dobberendbos.nl

De eerste boeiboom komt te dobberen in het Aqua Dock op de RDM Campus. Het bos is een kunstproject van producent Mothership.

Impressie van het drijvende bos. Vandaag gaat de eerste boom te water.

'Veel binnenwateren in Rotterdam hebben geen functie meer. Hoe kun je die ruimte gaan gebruiken?'

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden