Het consult

Eindigt mijn dagcrème in mijn bloedvaten?

Dag- en nachtcrèmes blijven op de huid liggen. Beeld colourbox
Dag- en nachtcrèmes blijven op de huid liggen.Beeld colourbox

Een ouder wordende, droge huid vraagt om een dagelijks laagje vette crème. Maar waar blijft dat vet, nadat het in de huid is getrokken?

Nu mijn huid ouder wordt, schrijft een lezeres, smeer ik er voortdurend crèmes op, "in toenemende mate vette crèmes die direct in de huid worden opgenomen". "Ik vraag me af : waar blijven al die crèmes? Ze verdwijnen in mijn huid, en dan? Blijven ze daar hangen? Verdampen ze via transpiratie of zoiets? Of worden ze opgenomen in mijn bloedbaan en afgevoerd?"

Iedereen die ze ernaar vraagt, kijkt haar schaapachtig aan, schrijft ze. Maar sinds ze erover nadenkt, is ze toch wat onrustig. Ze vreest dat 'al die vettigheid' een aanslag is op haar bloedvaten.

Barrière

"Ik kan die mevrouw geruststellen", zegt dermatoloog Marjolein Leenarts bij het Beverwijkse Brandwondencentrum/Rode Kruis Ziekenhuis. De kans dat een crème in de bloedbaan terechtkomt, is heel klein. Laat staan dat er cholesterolophopingen door ontstaan waar de bloedvaten van dichtslibben.

Want dat crèmes door de huid worden opgenomen klinkt aardig in reclameboodschappen, maar er dringt slechts heel weinig door de huid heen, zegt Leenarts. "De huid is een barrière, bedoeld om ons te beschermen tegen invloeden van buitenaf. Virussen, bacteriën. De meeste stoffen - en crèmes - zijn opgebouwd uit moleculen die te groot zijn om door de huid heen te dringen."

Dag- en nachtcrèmes die worden verkocht om de oudere huid soepel te houden blijven gewoon op de huid liggen, aldus Leenarts. Gedurende de dag schuren ze eraf, door een sjaal die langs de wang strijkt, de hand die een broodkruimel wegveegt, een regenbuitje in de herfst of zweetdruppels op een hete zomerdag. "En wat er dan nog achterblijft, spoel je eraf als je onder de douche staat."

'Vochtinbrengend' bestaat niet

Het water dat in een crème zit, verdampt na het aanbrengen, aldus de huidarts. Het is dus niet zo dat water in de huid wordt opgenomen, 'vochtinbrengend' bestaat niet. De huid is waterproof tenslotte, zegt Leenarts, en dat is maar goed ook, want dan zwel je niet op als je in bad ligt. "Als reclamemakers het hebben over een crème die wordt opgenomen in de huid, bedoelen ze dat, denk ik: na het smeren voelt de huid niet plakkerig aan, er blijft geen vettige laag achter. Er zit veel water in en dat verdampt direct."

Toch, zeggen dat er helemaal niets het lijf binnenkomt, dat kan Leenarts niet. Maar zelfs als er al iets door de huidbarrière heen breekt, is de kans dat ingrediënten de bloedvaten bereiken niet groot, aldus de dermatoloog. "En schadelijke stoffen, die filteren de nieren uit het bloed. Die plas je gewoon weer uit."

Dunne babyhuidjes

Ze bestaan trouwens wel, crèmes die speciaal zijn gemaakt om door de huid heen te dringen. Medicinale crèmes bijvoorbeeld. "Daarom is het zo'n gekke vraag niet. En er is ook best veel over te doen", zegt Leenarts.

Zo moet je niet alle crèmes zomaar op babyhuidjes smeren. "De huid van een baby is veel dunner dan die van een volwassene", aldus de dermatoloog, "en ze hebben relatief veel huid." Bij kleintjes is de kans op absorptie veel groter.

Ze heeft nog wel een relativering voor de lezeres. "De oude huid wordt droger, dus het kan geen kwaad om daar een vettige crème op te smeren, maar denk vooral niet dat een dag- of nachtcrème de huid rimpelvrij houdt. Daar geloof ik als dermatoloog niet in."

Heeft u ook een gezondheidsvraag? Mail naar gezondheid@trouw.nl

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden