Eindhovens studentendispuut geschorst om carnavalsgrap over #MeToo

null Beeld Photo News
Beeld Photo News

Een Trump of IS-thema: ieder jaar zoekt het Eindhovens herendispuut Aleph met carnaval de controverse op. Dit jaar lieten zij zich inspireren door #MeToo. En het thema luidde: 'de wil van een vrouw doet er #niettoo'.

Evi Guldemeester

Op de inmiddels verwijderde facebookpagina van het evenement stond geschreven: 'Want wij van Aleph weten natuurlijk, net als de rest, dat vrouwen tijdens carnaval geen zeggenschap hebben over hun eigen lichaam'.

Dat viel niet bij iedereen in de smaak. De Technische Universiteit Eindhoven (TUE) schort per direct de jaarlijkse subsidie en het Eindhovens Studenten Corps (ESC) verbiedt het dispuut deelname aan activiteiten.

Het dispuut erkent inmiddels dat het met het thema de plank flink heeft misgeslagen. In een schriftelijke verklaring biedt het bestuur excuses aan: 'We beseffen dat we dit keer te ver zijn gegaan'. Het dispuut noemt de maatregelen terecht. 'Laat dit een goede en harde les zijn voor het dispuut. Natuurlijk accepteren wij de maatregelen die tegen ons worden genomen', schrijft het bestuur in de verklaring. 'We hadden nooit voor dit onderwerp mogen kiezen en de toon en taal in de facebook-uitnodiging zijn onbetamelijk.'

Scabreuze teksten

"Hoe kunnen ze zo stom zijn dit te publiceren", zegt een woordvoerder van de TUE. "Ik snap dat je met carnaval de draak met iets wil steken. Maar deze teksten waren zo scabreus. Dat kan niet door de beugel." De universiteit heeft per direct de subsidiekraan dichtgedraaid. Het gaat jaarlijks om 14.000 euro aan bestuursbeurzen voor het ESC. De woordvoerder van TUE: "Dat sancties volgen, staat als een paal boven water." Het is nog niet bekend hoe die eruit komen te zien. "In de tussentijd krijgt het corps de tijd om te laten zien dat zij dit niet pikken."

Het ESC zegt direct actie te hebben ondernomen zodra het evenement bij hen bekend werd. "Het dispuut heeft de grens overschreden", zegt Sem Quaedvlieg, secretaris van de senaat van het corps. "Toch ging het viral." Hij beaamt dat het ongelukkig valt in een tijd waarin studentenverenigingen onder vuur liggen.

De studentenvereniging laat weten het onafhankelijk Rechtsprekend College van de vereniging om een uitspraak te hebben gevraagd. Tot die tijd blijft het dispuut geschorst. Ook wil de vereniging binnen de Eindhovense studentengemeenschap bespreken hoe zij samen dit soort teksten kunnen uitbannen.

Lees meer: studentenverenigingen onder het vergrootglas
De verklaring van het studentencorps
De verklaring van het dispuut

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden