Eindhoven ziet af van herbouw beroemd Philipspaviljoen

Het paviljoen van Le Corbusier in 1958 in Brussel. Beeld Tumblr
Het paviljoen van Le Corbusier in 1958 in Brussel.Beeld Tumblr

Eindhoven zou graag het oude Philipspaviljoen van de wereldtentoonstelling uit 1958 in de stad willen hebben. De kans erop ljikt echter verkeken: de gemeente betaalt er niet aan mee. De cultuurwethouder Mary-Ann Schreurs liet daar donderdagavond bij de presentatie van een haalbaarheidsonderzoek geen onduidelijkheid over bestaan.

redactie

De bouw van het futuristische paviljoen dat werd ontworpen door architect Le Corbusier gaat 8,5 miljoen euro kosten, zo werd donderdag bekendgemaakt. Na de tentoonstelling in Brussel werd het afgebroken, maar er zijn al jarenlang plannen om het te herbouwen.

Philips toonde de wereld in 1958 met een speciaal ontworpen elektronisch gedicht waar technologie allemaal toe in staat was. 'Dat was destijds ongekend. Dat kan nu weer', aldus voorzitter Arie van Rangelrooij van de Stichting Reconstructie Philips Paviljoen 1958.

Het paviljoen zou een 'levend laboratorium' moeten worden waar kunstenaars en ontwerpers kunnen beschikken over de allerlaatste technologieën, vindt wethouder Schreurs. 'De mogelijkheden zijn ongekend.' Ze heeft er in deze economische tijden alleen geen geld voor.

Culturele Hoofdstad
Het haalbaarheidsonderzoek is gedaan in het kader van de plannen die Brabant had voor Eindhoven Culturele Hoofdstad 2018. Nu die titel naar Leeuwarden is gegaan en er dus geen extra budget vrijkomt, snapt Van Rangelrooij dat financiering moeilijk zal zijn. 'We hebben onszelf een jaar de tijd gegeven om de financiering rond te krijgen. Ik vind 8,5 miljoen een overzichtelijk bedrag en ik verwacht dat het zeker lukt.'

Nabestaanden van Le Corbusier gaven een aantal jaren geleden al hun toestemming het paviljoen te herbouwen in de wijk Strijp-S, een voormalig Philipsterrein. Dat zou internationaal veel allure geven, geloven de makers van het plan.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden