Eindhoven wil volleybaltoernooi

nieuwegein – De Nederlandse volleybalbond NeVoBo heeft zich in samenwerking met Eindhoven en een sponsor kandidaat gesteld voor de organisatie van het Europese olympische kwalificatietoernooi voor de vrouwen. Het evenement staat volgend jaar van 14 tot en met 20 januari op het programma.

„Door de organisatie naar Nederland te halen, vergroten we de kans op vroegtijdige plaatsing voor de Spelen 2008, waardoor een uitgebalanceerd voorbereidingsprogramma op Peking kan worden samengesteld”, lichtte directeur Matthijs Huizing toe. De Europese bond (CEV) wijst het kwalificatietoernooi uiterlijk eind volgende week toe. Vandaag zal de CEV het bidbook van de NeVoBo beoordelen.

Polen, Duitsland en Turkije worden genoemd als concurrenten voor Nederland. „Dat zijn de namen die circuleren”, aldus Huizing. „Ik schat onze kansen wel hoog in, want we hebben lang niks toegewezen gekregen. Turkije en Polen zijn onlangs gekozen als organisator voor het EK in 2009 voor mannen en vrouwen en Duitsland heeft de laatste twee kwalificatietoernooien georganiseerd. We zijn blij dat we de kans krijgen weer eens een toernooi voor de vrouwen naar Nederland te halen.”

Voor de winnaar van het toernooi ligt een ticket voor de Olympische Spelen klaar. De vrouwen wisten zich de afgelopen twee keer (Sydney 2000 en Athene 2004) niet voor het olympische toernooi te kwalificeren. Sinds vorig jaar spelen de internationals bij Martinus in de Nederlandse competitie om zo veel mogelijk met elkaar te trainen en zo de kans op deelname aan de Spelen te vergroten.

Als Nederland in september bij de Europese titelstrijd bij de eerste twee eindigt, krijgt het via de World Cup in Japan (november dit jaar) al de eerste kans zich voor de Spelen van Peking te plaatsen. Als het bij de eerste twee toernooien niet lukt, volgt volgend jaar mei nog een laatste kans bij een kwalificatietoernooi in Japan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden