Commentaar

Eindhoven: stad van succes, stad van autisme

High Tech Campus in Eindhoven Beeld anp
High Tech Campus in EindhovenBeeld anp

Een opmerkelijk bericht deze week: in Eindhoven komen aandoeningen op het autistisch spectrum onder scholieren driemaal zo vaak voor als in twee andere steden. Een verband wordt vermoed met het hoge aantal ouders met technische beroepen in de regio Eindhoven, maar dat is nog niet bewezen.

Even afgezien van de flauwe grappen die naar aanleiding van dit bericht wel zullen worden gemaakt over 'autistische techneuten', vooral ook door technisch minder begaafde mensen, zet dit bericht wel aan het denken. De regio Eindhoven kwam onlangs ook in het nieuws als 'slimste regio' van de wereld, volgens de denktank Intelligent Community Forum.

Is het toeval dat in een technologisch succesvolle stad meer dan gemiddeld kinderen met autisme voorkomen? Verder onderzoek zou welkom zijn naar het verband tussen technologie en autisme.

Momenteel werkt slechts minder dan de helft van de volwassenen met autisme in een betaalde baan, en het zou wenselijk zijn als dat aandeel stijgt. Misschien dat we kansen laten liggen om mensen met autisme in te zetten, vooral in de techniek.

Voor valse romantiek is hier geen plaats, autisme kan een ernstige aandoening zijn die betaald werk volstrekt onmogelijk maakt. Velen met een aandoening op het autistisch spectrum zullen blijvend de ondersteuning van de samenleving nodig hebben. Maar het autistisch spectrum is breed geschakeerd, van mensen met zeer forse beperkingen tot mensen met grote, zij het eenzijdige talenten, en alle nuances die daartussenin zitten.

Een deel van de mensen met een aandoening op het autistisch spectrum valt op door hun betrouwbaarheid en toewijding, door hun oog voor details en systematiek. In sociale contacten zijn zij minder handig.

Nu zijn er in Nederland genoeg netwerkers die vooral dankzij hun sociale vaardigheden hogerop komen; iets meer aandacht voor de vaardigheden van mensen die sociaal onhandig maar anderszins begaafd zijn kan geen kwaad.

Belangrijk is dat werkgevers zien dat een deel van de mensen met een autistische aandoening bekwaamheden heeft waar zij baat bij kunnen hebben. Dat is vooral zo belangrijk omdat de mensen die het betreft zelf niet snel opstaan om op hun talenten te wijzen.

De wonderlijke associatie die nu is gelegd tussen Nederlands succesvolste high-tech regio en autisme biedt dan ook een welkome kans op een iets genuanceerder beeld op autisme.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden