Update

Eindexamens van 354 vmbo-leerlingen uit Maastricht ongeldig verklaard

Een docent legt de examens klaar. Beeld Archief ANP
Een docent legt de examens klaar.Beeld Archief ANP

De eindexamens van alle 354 leerlingen van het VMBO Maastricht zijn vandaag ongeldig verklaard.

Petra Vissers

Dat betekent dat geen enkele leerling een diploma krijgt, ook niet de leerlingen die vorige week te horen kregen dat ze waren geslaagd. Een deel van de groep zal dat deze zomer nog kunnen oplossen, maar de verwachting is dat het grootste deel het hele eindexamenjaar over zal moeten doen. Dat schreef onderwijsminister Arie Slob (ChristenUnie) vandaag aan de Tweede Kamer.

De fout ligt bij de school. Na een tip van een klokkenluider kwam de Onderwijsinspectie erachter dat van alle 354 leerlingen een of meerdere schoolexamens missen. Het eindexamencijfer bestaat normaliter uit het cijfer voor het centrale eindexamen, dat voor alle leerlingen in het gehele land hetzelfde is en op hetzelfde moment wordt afgenomen, en uit het cijfer voor de schoolexamens. Die moeten scholen zelf opstellen en afnemen.

Op het VMBO Maastricht, dat bestaat uit het Sint-Maartenscollege en het Porta Mosana College, blijkt het totaal onduidelijk of leerlingen schoolexamens gemaakt hebben, voor welke vakken, en wat voor cijfers ze dan behaald hebben. Omdat in ieder geval duidelijk is dat geen enkele eindexamenleerling alle schoolexamens heeft gemaakt, had niemand mee mogen doen aan de centrale eindexamens. Dat is de reden dat de inspectie alle examens ongeldig heeft moeten verklaren.

Een zwaar besluit, erkent minister Slob, maar onvermijdelijk. “Leerlingen moeten zich verzekerd weten van een diploma dat staat voor een volwaardige opleiding, waarmee zij met vertrouwen en gedegen kennis en vaardigheden aan een vervolgopleiding kunnen beginnen. Daar is in deze situatie geen sprake van en dat betreur ik ten zeerste”, schrijft hij.

Regels

De directievoorzitter van Limburgs Voortgezet Onderwijs (LVO), waar VMBO Maastricht onder valt, wil niet reageren. Hij verwijst naar de woordvoerder van de school, die doorverwijst naar het persbericht. Daarin staat dat de directie van VMBO Maastricht en het bestuur van LVO de gang van zaken ‘zeer betreuren’. Volgens interim-directeur Loek de Veen trof hij bij zijn aantreden in maart ‘een zeer toegewijd docentenkorps’ dat zich niet voldoende bewust was ‘van regels en procedures’. Dat zou de oorzaak zijn van de fouten. “Ik vind dit verschrikkelijk”, schrijft hij. “De zorg voor deze leerlingen heeft op dit moment onze hoogste prioriteit.”

Op dit moment bekijkt de inspectie per leerling of het mogelijk is om deze zomer alsnog een diploma te behalen. Dat kan alleen als leerlingen voor 8 augustus alle missende schoolexamens kunnen afronden, zodat ze daarna nog alle eindexamens kunnen maken. Het College voor Toetsen en Examens belooft daar zo veel mogelijk bij te helpen, maar de verwachting is dat dit voor het overgrote deel van de leerlingen niet gaat lukken.

Er is nog geen antwoord te geven op de vraag of het docentencorps ook in eerdere jaren fouten heeft gemaakt. De inspectie constateert nu alleen dat het dit jaar niet goed is gegaan, aldus de woordvoerder van minister Slob. Maar bij verder onderzoek gaat de inspectie wel kijken of er sprake is van een structureel probleem.

Lees ook het verslag van de bijeenkomst van vanavond: Boze ouders, moedeloze gezichten en onzekerheid op VMBO Maastricht

Tijdens een bijeenkomst over de 354 afgekeurde examens in Maastricht, lopen de emoties hoog op.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden