Eureka

Eindeloos zoeken naar een parkeerplaats? Niet in Hamburg

null Beeld X
Beeld X

Iedereen kent de frustratie: in een drukke stad zoeken waar je kunt parkeren. Wat heerlijk als een app je vertelt waar je moet zijn. In Hamburg kan dat.

Robert Visscher

Vind maar eens een parkeerplaats in een grote stad. Meestal moet je lang zoeken. Het levert veel ergernis, tijdverlies en extra gereden kilometers op. In Hamburg is dat verleden tijd. Deze stad maakt sinds kort gebruik van het slimme systeem Park & Joy, dat je via een app vertelt waar je kunt parkeren. Vervolgens navigeert de app je ook nog naar de parkeerplaats en betaal je eenvoudig via de telefoon.

“Met deze nieuwe aanpak maken we de stad een stuk aantrekkelijker om te bezoeken”, zegt Olivier Bahns van Telekom, het bedrijf dat Park & Joy ontwikkelt. “Je bent niet meer een half uur aan het zoeken naar een vrije plek.”

Bovendien gaat het volgens Bahns luchtvervuiling tegen. Hij vertelt dat zo’n dertig procent daarvan veroorzaakt wordt door mensen die een parkeerplek zoeken. “Met een slim systeem hoef je minder te rijden, wat we echt een verbetering kunnen noemen.”

Bahns en collega’s verwerken een sensor in de parkeerplekken, die via infrarood en een magneet weet of er een auto staat. Ze geven deze info vervolgens via een aparte frequentie door aan het systeem. Dit kost weinig energie, waardoor de batterij van de sensor lang meegaat.

Airbnb voor parkeren

In totaal worden elfduizend parkeerplaatsen uitgerust met deze technologie. Wie in Hamburg een huis heeft met eigen parkeerplaats mag ook meedoen aan het project. Deze inwoners bieden hun plekje dan aan bezoekers aan. “Dat is een soort Airbnb voor parkeren.”

Op termijn ziet Bahns graag autoluwe binnensteden. “Dit systeem helpt om dat voor elkaar te krijgen. Dan bieden we bijvoorbeeld goedkope plekken aan de rand van de stad aan, waarvandaan mensen voordelig met het openbaar vervoer naar het centrum reizen. In Nederland zijn er al veel van dit soort plekken bij grote steden. In Duitsland komen ze er ook steeds meer. Ons systeem ondersteunt dit door de grote prijsverschillen te tonen tussen parkeren in een buitenwijk en het centrum.”

Hamburg loopt met deze aanpak momenteel voorop. Bahns wil het systeem graag in meer steden toepassen. “Het is ons doel om het in alle grote steden van Duitsland in te voeren. We kijken ook al over de grens. Want het is natuurlijk ook geschikt voor Nederlandse steden waar de parkeerdruk hoog is.”

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden