Eindeloos bellen voor ballonvaart

Boven het veld van Go Ahead Eagles hangen, in plaats van langs de lijn staan, dat leek de 52-jarige Kees Velderhof uit Apeldoorn wel wat. Tijdens een open dag van zijn voetbalclub vorig jaar zomer, won hij met een behendigheidsspelletje een ballonvlucht.

De piloot van de heteluchtballon overhandigde de winnaar een bon, met daarop de tekst: 'Met Morres de lucht in! The sky is the limit...' Velderhof kon de week daarna opstijgen, werd hem verzekerd door Morres Wonen die de vlucht aanbood. Nu, een jaar later, heeft hij nog steeds geen ballon-uitstapje gemaakt.

Velderhof was aanvankelijk in de wolken. ,,Ik had wel eens gevlogen, maar nog nooit in zo'n ding gezeten.'' Hij vertelde collega's, familie en vrienden dat hij het luchtruim in zou gaan. Zijn naam stond de volgende dag in het Deventer Dagblad. Het artikel heeft hij trots bewaard.

Maar zijn enthousiasme werd al snel getemperd. Weken verstreken en Velderhof mocht nog steeds de lucht niet in. Hij was het wachten beu, belde vele malen naar Morres, maar kreeg telkens nul op het rekest.

,,Ik werd óf niet teruggebeld, of er werden vage beloften gedaan als: 'U bent de eerste in 2000'. Velderhof voelde zich voor gek gezet, vooral tegenover zijn vrienden en kennissen.

Hij pakte nogmaals de telefoon en belde naar het meubelbedrijf. Daar bleek de man, die hem de beloften had gedaan, vertrokken. Opvolger Denise de Braal, marketingmedewerker, wist nergens van. Zij probeerde de zaak recht te trekken door zo snel mogelijk een afspraak te maken: 8 juli zou Kees Velderhof dan eindelijk boven het veld van Go Ahead Eagles hangen. Maar het was te slecht weer en de vlucht werd afgezegd. Vervolgens was het wederom een tijdje stil.

Velderhof besloot nogmaals te bellen en werd afgescheept. Nadat hij afgelopen vrijdag vier keer Morres belde en niet werd teruggebeld, was de maat vol. Hij deed zijn beklag in het Deventer Dagblad.

Geen kwaad woord over Go Ahead. ,,De club kon er niets aan doen, die is afhankelijk van de sponsors.'' Toch heeft hij de laatste open dag van zijn favoriete club niet bezocht. Er werden opnieuw een paar vluchten verloot. ,,Ik heb er bewust voor gekozen om thuis te blijven.''

Volgens Denise de Braal van Morres Wonen is het weer de grote boosdoener. ,,Als er een beetje te veel wind staat, wordt de boel al afgelast. U heeft zelf gezien hoe slecht de zomer was. Wij betreuren het en willen dat meneer Velderhof een plezierige tocht beleeft.''

Maar het weer was goed genoeg, weet Velderhof. ,,Ik heb de afgelopen maanden ontzettend veel ballonnen zien overkomen.'' Ligt het aan de kosten misschien? Per persoon kost een ballonvaart Morres maar liefst 750 gulden. En het meubelbedrijf heeft vorig jaar vijftig vluchten uit laten voeren, waarbij per keer zes passagiers meegaan. De Braal houdt voet bij stuk: het lag aan het weer. ,,We hebben zojuist zelfs een tweede extra ballon ingezet. We blijven bovendien gewoon gratis vluchten weggeven.''

De piloot van de luchtballon met wie Velderhof ook contact opnam, liet weten dat er nog 3000 mensen op de wachtlijst staan voor een tochtje. ,,Hij zei dat er ook speciale gevallen waren die voorrang kregen.'' Velderhof is nu ook zo'n speciaal geval geworden: aanstaande zondag zal hij een uur lang het luchtruim doorklieven. ,,Als het niet doorgaat zondag, maakt het mij eigenlijk ook niet meer uit'', zegt de gefrustreerde prijswinnaar. ,,Ik voelde mij bedonderd en daar hou ik niet van. Ze hebben me nu weliswaar een extra mooie vlucht beloofd. Maar, eerst zien: dan geloven.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden