Eindelijk, Zuid heeft een beste-buurt-blad

Eigenlijk is er maar één buurt in Nederland die er echt toe doet. Die strekt zich grofweg uit van het Vondelpark tot de Beethovenstraat. In Amsterdam uiteraard, waar anders? Daar wonen de vastgoedmagnaten, topvoetballers, topcriminelen, bekende tv-gezichten en ook nog wat vaderlandse royalty op een paar vierkante kilometers van het stadsdeel Oud-Zuid bijelkaar. En wie er niet woont komt er regelmatig flaneren. In dé winkelstraat, de P.C. Hooft, of in de Cornelis Schuyt en de Beethoven.

Er wonen natuurlijk kluizenaars en cameraschuwe types in de buurt, maar de meesten tonen zich graag aan buurtgenoten en de rest van Nederland. En dan liefst een beetje positief, dus niet in van die ranzige, negatieve blaadjes als Story en Privé.

De dames, zoals Estelle Gullit, Irene van der Laar en Mariska Hulscher, konden daartoe al terecht bij Beau Monde, voor verkleedfeestjes en champagne-interviews. En omdat er blijkbaar een markt is voor bladen waarin rijk en beroemd Nederland kritiekloos bewierookt wordt, verscheen eerder deze zomer het blad Pulse, ontsproten aan het brein van Reinout Oerlemans die met zijn Daniëlle Overgaag regelmatig gespot kan worden in Zuid.

Maar de Amsterdamse wijk is zo bijzonder, dat ze best een eigen blaadje kan gebruiken. Waarin alleen mensen uit de buurt figureren en niet van die celebs uit de provincie. Dat blad is er sinds vorige week en het draagt de doeltreffende titel Zuid!. Een hobbyproject van Quote-hoofdredacteur Jort Kelder, die natuurlijk als geen ander thuis is in het wereldje. En het gelukkig niet al te serieus neemt.

Zuid! gaat over de klanten van de buurtapotheek (Jeroen Pauw, Astrid Joosten), de Zuidkippen (vrouwen op zoek naar een rijke man), het bankje aan de Apollolaan waarop de moordenaars van Willem Endstra zaten te wachten (Bank of Yugoslavia), de rimpel van Connie Breukhoven (aangegeven met een vette rode pijl) en de pittige prijzen bij groentejuwelier Van Nugteren.

Ontzettend incrowd natuurlijk, maar voor wie alle typetjes kent verfrissend grappig. Een tikje vals, maar op een column van Theo van Gogh na, waarin met tv-producent Harry de Winter wordt afgerekend, nergens echt kritisch. En dus wilde Estelle Gullit best naar de lancering van het blad komen om de alternatieve P.C. Hooftprijs in ontvangst te nemen. Alleen vond ze Jorts idee om in een jurk van boodschappentasjes te verschijnen een beetje te ver gaan -iedereen denkt toch al dat ze koopverslaafd is. Mariska Hulscher, die schrijven als nieuwe hobby heeft ontdekt, leverde een column. Over paparazzo Paul Dubois, die weinig geliefd blijkt te zijn in de buurt. Maar denk nu niet dat alle fotografen met de nek worden aangekeken. Over Edwin Smulders, huisfotograaf van Story, wordt juist heel positief geschreven ('vriendelijke krullenbol'). Maar ja, hij rijdt in een Audi A4 en Dubois op een fiets. Ook onder paparazzi heb je winners en losers. Smulders is een winnaar, hij mocht zelfs foto's leveren voor Zuid!. En over verliezers gesproken, in het buurtblaadje staat ook een opmerkelijke foto van prinses Margarita, die blijkt te beschikken over een invalidenparkeerplaats in het stadsdeel (Zuid! vraagt zich af: 'Sinds wanneer is dit privilege weggelegd voor geestelijk gehandicapten?').

Ach, de arme prinses. Bij de Oranjes komt ze er voorlopig niet meer in, en ook de beste-buurt-genoten bekijken haar met argusogen.

Verschijnt er snel een tweede nummer van Zuid!? Jort Kelder (,,Ik versta je slecht, ik bel vanuit een cabrio'') heeft nog geen idee. ,,Het verkoopt heel goed, vooral in Zuid lopen ze erom te gillen. Maar je moet het zien als een studentengrap, je moet het vooral niet te serieus nemen hoor. We verkopen Zuid! alleen in Amsterdam en het Gooi. Ik ga natuurlijk niet veel werk stoppen in een matig renderend blaadje. Laten we het erop houden dat het een onregelmatig verschijnende periodiek wordt.'' Voorlopig is hij tevreden met het eerste nummer en vooral het lanceringsfeestje. ,,Dat was de grap al helemaal waard.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden