Eindelijk zicht op toegankelijk Nederland

Je zit in een rolstoel en je wil uit eten gaan. Hoe kom je er gemakkelijk achter welke restaurants goed toegankelijk zijn? En hebben ze daar ook invalidentoiletten? Toen Gerard de Nooij en Michael Verhuis in 2005 na een verkeersongeluk in een rolstoel terechtkwamen, stuitten ze dagelijks op deze vragen.

Daarom lanceerden De Nooij en Verhuis samen Ongehinderd.nl, een website waar zij sinds 2009 informatie over de toegankelijkheid van openbare plekken in heel Nederland verzamelen. Iedereen kan gegevens aan de site toevoegen. Inmiddels zijn ruim 8000 openbare gelegenheden op de kaart gezet die mensen sinds twee jaar ook via een speciale app kunnen opzoeken.

De Nooij: "Het doel is om alle toegankelijke locaties in Nederland aan te geven, maar dat kunnen we niet alleen. We merken dat gebruikers steeds vaker zelf informatie aan de site toevoegen. De meesten vullen de kaart een enkele keer aan, maar we kennen ook een vrouw uit Eindhoven die meer dan honderd locaties toegevoegd heeft." De sluwe restauranthouder die op de site onterecht zijn eigen zaak promoot, kan worden gecorrigeerd door nieuwe bezoekers.

Met Ongehinderd.nl willen De Nooij en Verhuis gehandicapten informeren, maar ook bedrijven wakker schudden. "Of het nou om horecazaakjes, hotels of evenementen gaat, veel openbare locaties zijn nog niet toegankelijk voor rolstoelers.

"Bedrijven zien er vaak het nut niet van in, maar ze kunnen er veel profijt van hebben als ze hun gebouwen aanpassen en dit op het internet bekendmaken." Als voorbeeld noemt De Nooij het festival Folkwoods in Eindhoven, dat toegankelijk is voor rolstoelgebruikers. "Op de eigen site verschaft de organisatie duidelijke informatie voor deze groep. Je merkt dat dit verschil maakt: op het festival zie je opvallend veel bezoekers in een rolstoel."

Kenmerkend aan Ongehinderd.nl is dat het geen stichting, maar een bedrijf is. "Veel lokale stichtingen voor gehandicapten verzamelen belangrijke informatie over toegankelijkheid. Maar als de subsidie opraakt of het bestuur uit elkaar valt, gaat belangrijke kennis verloren," verklaart De Nooij. "Daarom kiezen we ervoor om onze eigen broek op te houden." Een eenvoudige vermelding is gratis, locaties die uitgebreid aan bod willen komen betalen ruim twintig euro per jaar.

Het tweetal werkt wel samen met stichtingen en gemeenten. Dat leidde tot bijdragen aan de site van organisaties als Platform Gehandicaptenbeleid Eindhoven. De Nooij: "Sommige gemeenten hebben al uitgebreide informatie over toegankelijkheid, maar voor gehandicapten is het het handigst als alle toegankelijke plekken in het land op één plaats te vinden zijn. De gemeente Den Haag heeft haar oude site al opgedoekt en alle bereikbare locaties in de stad op de kaart van Ongehinderd.nl gezet."

Ook organisaties die in het kader van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning de belangen van gehandicapten bewaken, kunnen bij de site terecht. Het WMO-platform in Naarden en Bussum gaat volgende maand een horecaschouw uitvoeren. "We testen openbare gebouwen in de omgeving regelmatig op bereikbaarheid," zegt voorzitter Jan Derksema. "Daar maken we dan lijsten van die we aan de gemeente doorspelen, maar deze zijn nergens online te raadplegen. De eigentijdse aanpak van Ongehinderd.nl kan ons hierbij helpen."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden