Eindelijk weer zomers warm, voor even

JORALF QUIST

Na een maand zonder zomerse dagen - dagen met temperaturen van 25 graden of meer - wordt het vandaag eindelijk weer zomers warm. Ook morgen warmt het flink op, maar vanaf de middag neemt de bewolking toe en later trekken vanuit het zuidwesten regen- en onweersbuien het land binnen. De temperaturen zakken na woensdag weer naar normale waarden voor de tijd van het jaar.

Vandaag begint de dag in het binnenland hier en daar met grondmist of mistbanken. Na de komst van de zon lost de mist op en verloopt de ochtend zonnig en droog. Het warmt snel op en aan het einde van de ochtend ligt op veel plaatsen de temperatuur boven de 20 graden. Het wordt 's middags uiteindelijk 24 graden aan zee tot 28 graden landinwaarts. Naast de zon zijn er een paar stapelwolken. De wind komt uit het zuidoosten, is zwak tot hooguit matig van kracht en kan af en toe licht vlagerig zijn. Aan de kust is later kans op een verkoelende zeewind. 's Avonds is het nog lang aangenaam buiten en in de nacht die volgt, daalt het kwik tot minima rond 17 graden. Verder verloopt de nacht helder en is de kans op mist nihil.

Morgen maakt de dag een zonnige start. In de loop van de dag neemt echter de bewolking toe en tegen de avond trekken vanuit het zuiden regen- en onweersbuien het land binnen. Met maxima rond 27 graden wordt het opnieuw flink warm. In de eerste helft van de avond breiden de buien zich verder uit over het land. Pas later op de avond wordt het geleidelijk weer droog.

Donderdag heeft de zon minder speelruimte. Er is meer bewolking en lokaal valt een bui. Koud wordt het zeker niet: de maxima komen rond 24 graden uit. De dagen daarna zet de neerwaartse trend van de temperatuur door, om in het weekeinde rond 21 graden uit te komen. De kans op buien blijft aanwezig en de zon laat het vaak afweten.

Extremen op 2 augustus:
Hoogste maximum: 32° in 1921

Laagste minimum: 6,8° in 1977

Meeste neerslag: 45,6 mm in 1948

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden