Eindelijk weer zin in seks, alleen niet met haar man

Ik wil het over iets heel anders hebben als dat kan."

"Waarover?"

"Mijn seksleven, of is dat vreemd? Sinds ik niet meer somber ben, heb ik meer zin in vrijen."

"Dat is helemaal niet vreemd, dat het verlangen terugkomt als de depressie opklaart, is juist een goed teken."

"Ja, maar dat is niet wat ik bedoel."

"Wat bedoel je dan?"

"Ik vind er niets meer aan om met mijn man te vrijen, al jaren niet. Ik ben zelfs jaloers op mijn dochter en haar vriend, die lijken het leuk te hebben samen. Voor zover ze mij dat dan vertelt. En een vriendin vertelde laatst dat zij het na twintig jaar huwelijk nog steeds fijn heeft met haar man, dus het kan wel."

Patiënte, een 54-jarige vrouw, verkoopmedewerkster bij een woninginrichting, is in behandeling voor een depressieve stoornis. Ze is 26 jaar getrouwd en heeft twee studerende kinderen die op zichzelf wonen.

"Was het ooit wel spannend en lekker om met hem te vrijen?"

"Ja, voordat we kinderen kregen, was het leuk. De sleur kwam erin vanaf dat we kinderen kregen en het druk hadden met hen en ons werk. En ik wilde niet dat de kinderen ons zouden horen, dat speelde ook mee. Ik las in Opzij dat het nog steeds vaak voorkomt dat veel vrouwen doen alsof om hun man te plezieren."

Patiënte laat me een knipsel zien uit Opzij waarin seksuologe Ellen Laan van het AMC aan het woord is. De uitspraak 'je krijgt zin van fijne seks' heeft ze met pen onderstreept, evenals de zin 'zij zorgt ervoor dat hij aan zijn trekken komt. Hij ook'.

"Wat houdt je tegen om te bespreken dat je jullie seksleven spannender wilt maken?"

"Ik schaam me ervoor om te moeten zeggen dat ik het al jaren doe om hem tevreden te stellen."

"Hoe weet je dat hij tevreden is?"

"Dat denk ik, maar je hebt gelijk, ik heb het hem nog nooit gevraagd."

"Wie neemt het initiatief om te vrijen?"

"Dat wisselt, maar ik denk dat dat is omdat we het altijd op zondagochtend doen en als hij niet begint dan begin ik." Patiënte huilt. "Oh wat afschuwelijk, ik begin om het maar 'gedaan' te hebben."

We bespreken twee mogelijkheden. Zij trekt de stoute schoenen aan en legt haar verlangen aan hem voor of ze vraagt of hij mee wil komen naar de therapie en dan bespreken we het hier. Daarna zijn er meerdere opties mogelijk om tot verbetering te komen. Doorbreken van de sleur, wensen uiten en experimenteren, vrijen zonder gemeenschap te hebben om elkaars lichamelijke reacties te herontdekken, het verlangen en de opwinding te verhogen op andere manieren. Lust komt niet uit de lucht vallen, daar moet je iets voor doen.

"Als ik er thuis over praat, kan ik dan aan jou advies vragen als we er niet uit komen?"

"Uiteraard. En doe niets wat je niet lekker vindt of wat pijn doet, deze tegelwijsheid zou boven elk echtelijk bed moeten hangen."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden