Eindelijk weer succes voor Rutger Smith: zilver op EK

Robert Lathouwers eindigt op de 800 meter als zesde

Na jaren van blessures en twijfels heeft Rutger Smith zich weer aan het internationale front gemeld. Het leidde gisteren met zilver bij het kogelstoten tot zijn eerste medaille op Europese kampioenschappen.

Weliswaar was Smith in 1999 Europees juniorenkampioen op zowel kogel als discus, bij de senioren kon hij dat niveau nimmer waarmaken. Zo vertroebelde zijn jongensdroom op een zeldzame dubbele triomf tijdens de Olympische Spelen in Londen.

Het resultaat van gisteren garandeert geen Olympisch succes. Met een afstand van 20.55 meter, exact gelijk aan zijn poging tijdens de kwalificatie, bleef hij nog ver verwijderd van het niveau uit zijn topperiode.

In hetzelfde stadion waar hij gisteren dat zo verlangde succes boekte, werd hij zeven jaar geleden vicewereldkampioen met een stoot van 21.29 meter. Gisteren bleef de 31-jarige Nederlander ruim achter bij de tien jaar jongere Duitser Storl (21.58), vorig jaar de jongste wereldkampioen ooit. Bovendien ontbraken in Helsinki veel favorieten.

Toch kan het succes een impuls geven aan zijn derde Spelen. Athene werd een mislukking; in Peking figureerde hij in twee finales. Daarna leek zijn carrière in de versukkeling te raken door blessures.

Voor Smith was het gisteren een lange dag. Om negen uur 's morgens moest hij aantreden voor wat hij noemde een 'zakelijke onderneming': de kwalificatie discuswerpen. Na een eerste worp van 63,75 stopte hij, de afstand bleek voldoende voor een finaleplaats. In die eindstrijd heeft hij vandaag gezelschap van zijn landgenoot Erik Cadée (65,09 meter).

Denken een medaille te kunnen winnen, is iets anders dan weten de macht daarvoor te hebben. Dat was in de EK-finale 800 meter de wereld van verschil tussen Robert Lathouwers en de Rus Yuri Borzakovski.

De al 31-jarige Borzakovski liet zich al eens kronen tot olympisch kampioen, won vier WK-medailles en voegde in Helsinki eindelijk de Europese titel aan zijn palmares toe. De amper twee jaar jongere Lathouwers mist in vergelijking met de Rus een decennium aan ervaring en inhoud.

Snelheid en uithoudingsvermogen vormen de basis van Borzakovski's gevreesde tactiek. Ook in de trage race van gisteren kwam hij van achteruit het veld geslopen om precies op tijd voorop te lopen.

Lathouwers daarentegen liet zich de kop opdringen en moest op de laatste 100 meter ervaren hoe zwaar drie kampioensraces op drie achtereenvolgende dagen op niet voldoende gestaalde spieren drukken. Links en rechts werd hij voorbijgelopen om als zesde te eindigen.

Enerzijds was zijn koppositie een voordeel. Hij kon het tempo drukken, wetend baat te hebben bij een boemelrace, en hij bleef uit het gedrang. Hij liep naast de jonge Fransman Bosse zuinig alle binnenbochten. Eigenlijk maakte hij geen fout, maar hij komt op dit niveau ervaring tekort. Ervaring die de acht jaar jongere Europese juniorenkampioen Bosse wel heeft, wat tot uiting kwam in zijn derde plaats.

Lathouwers verviel in het verleden als sprinter en daarna als 800 meterloper van de ene blessure in de andere. Die kwetsbaarheid lijkt hij na een operatie aan de enkel onder controle te hebben. In Helsinki liep hij tegen een ander probleem op, astma.

Dit jaar was zijn doel in grote internationale wedstrijden binnenkomen en de Spelen halen. Dat laatste deed hij, zeker ook tot zijn eigen verrassing, in Hengelo waar hij opende met een persoonlijk record van 1.44,61.

Na drie jaar zonder noemenswaardige resultaten noemde hij die situatie bizar. Het leidde ook tot ongefundeerde speculaties voor de EK. In Helsinki is hij met zijn neus op de feiten gedrukt: mogelijkheden heeft hij, maar die moet hij verderop in zijn carrière uitbaten. De Spelen kunnen daarbij een mooie opstap vormen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden