Eindelijk weer eens vette jaren voor Noordzeevissers

Een verpakkingslijn van Hollandse garnalen in Arnemuiden.  Beeld Hollandse Hoogte / Evert van Moort
Een verpakkingslijn van Hollandse garnalen in Arnemuiden.Beeld Hollandse Hoogte / Evert van Moort

De Nederlandse havens ontvangen, na magere jaren, weer meer vis. Waar komt dat door?

Joost van Velzen

Het was tien jaar lang huilen met de pet op voor de vissersvloot op de Noordzee. De zeevissers brachten steeds minder vis aan land, de ruimen van hun kotters en trawlers vulden zich maar matig. Maar sinds 2015 gaat het beter en in het afgelopen jaar vingen de vissers een kwart meer dan in 2017, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Visquota

"De meeste visbestanden staan er goed voor", zegt Arie Mol, visserijspecialist bij Wageningen Economic Research (WUR). "De grotere vangsten hangen voor een groot deel samen met de verhoging van de visquota, die vanaf 2010 zijn afgesproken. En dan is het heel simpel: Als je meer mág vangen, dan vang je doorgaans ook meer", aldus Mol.

Daarnaast, zo stelt een woordvoerder van het CBS, spelen de visprijzen een rol in de vangstresultaten. "Als de prijzen van schol hoog liggen, dan wordt het voor vissers ook weer aantrekkelijker om veel schol te gaan vangen, mits binnen de quota, uiteraard."

Groeispurt

Er werd 491 miljoen kilo vis de havens binnengevaren door zowel Nederlandse als buitenlandse schepen. De groeispurt zette zich vooral de laatste maanden in. In de cijfers van het CBS gaat het om de zogenoemde ‘aangelande’ vis; de hoeveelheid vis die in Nederlandse havens aan wal is gebracht, met inbegrip van schaal- en schelpdieren. Mosselen en oesters zijn niet in de cijfers meegenomen.

null Beeld  CBS
Beeld CBS

De Noordzeegarnaal is veruit de meest gevangen vissoort, twee keer zoveel gevangen als vorig jaar. Dan volgt de blauwe wijting (25,8 procent extra) , de schar (15,7 procent meer vangst) en de haring (11,5 procent). Ook de vangst van makreel en sardines is sinds de piek in 2014 weer op niveau. Dalingen waren er nog wel: De hoeveelheid sardines, gewone makreel en horsmakreel die in de netten terecht kwam daalde volgens het CBS in 2018.

Gezonde sector

De Nederlandse visserij is na tien magere jaren nu een economisch ­gezonde sector met een geschat nettoresultaat over 2017 van 73 miljoen euro, zo maakte Wageningen Economisch Research in april dit jaar bekend. Dat was weliswaar zo’n 8 miljoen minder dan in 2016. “Maar 2016 was een uitzonderlijk goed jaar. We kunnen dus stellen dat 2017 een goed jaar was”, zei Mol toen.

Het zijn dus vooral de garnalenvissers die er met volle netten vandoor gaan. De kreeftachtige floreert als nimmer tevoren en de vangst verdubbelde volgens het CBS zelfs vergeleken met een jaar geleden. Ongeveer de helft van de Nederlandse kottervloot verdient een boterham aan de garnalenvangst.

De zee - en niet alleen de Waddenzee bij Lauwersoog - zit zelfs zo vol met garnalen, dat de vette vangsten inmiddels door de vissers als een probleem worden gezien. Een teveel aan garnalen drukt immers de prijs, die in twee maanden tijd was gezakt van een tientje per kilo naar 3 euro per kilo. Vissers pleitten daarom onlangs voor een vangstbeperking. De consument daarentegen is blij met een goedkoper broodje garnaal.

Lees ook:

De Nederlandse visserij worstelt met Europa en gaat een onzekere toekomst tegemoet

De vloot kijkt angstig naar ontwikkelingen rond de pulsvisserij, windmolenparken en Brexit.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden