Eindelijk wat mazzel voor Epke

Drie gevaarlijke concurrenten van Epke Zonderland vallen van de rekstok in de kwalificaties. Plotseling heeft de Fries de beste papieren om olympisch kampioen te worden.

ELINE VAN SUCHTELEN

Je ziet hem heel even stilletjes juichen, Epke Zonderland, als zijn concurrent Kohei Uchimura van de rekstok valt. De regerend wereldkampioen uit Japan grijpt in de kwalificaties mis en vliegt ervanaf. Dat kan de 30-jarige turner uit Lemmer wel gebruiken. Een klein beetje geluk na alle tegenslagen in de afgelopen twee jaar.

Want wat gebeurde er veel in het leven van de olympisch kampioen van Londen. Hij kwakkelde met zijn gezondheid door een chronische bijholteontsteking. Was daardoor om de haverklap grieperig en zat vaker ziek thuis dan in de turnhal.

Daarna kwam er een hersenschudding, waardoor hij als een kluizenaar in huis moest blijven met een zonnebril op en de gordijnen dicht. Maandenlang had hij elke dag hoofdpijn. Titels won Zonderland niet meer nadat hij in het Chinese Nanning in 2014 zijn wereldtitel had geprolongeerd.

Toen kwam de turnbondscoach Mitch Fenner, al enige tijd ziek door kanker, vlak voor Rio ook nog te overlijden. Het was een grote klap voor de turners, die dankzij de inspirerende Brit een historisch olympisch teamticket grepen.

Fysieke problemen bleven Zonderland dwars zitten. Waren de verstopte holtes en de daarmee gepaarde hoofdpijn eindelijk over, kwamen er vlak voor Rio nog twee gekneusde vingers bij. Zonderland liet voltige en brug schieten en deed een schietgebedje voor een goede afloop in de kwalificaties op de rekstok.

undefined

Zon

Onder de Braziliaanse zon, op de eerste dag van het olympisch turntoernooi, was de ellende in één klap verdwenen en vielen de puzzelstukjes toch op de juiste plek. Op het moment dat hij het nodig had, was er eindelijk het beetje geluk waar Zonderland al twee jaar om had gevraagd.

In de kwalificaties viel de een na de andere titelkandidaat voor olympisch goud op de grond. Naast Uchimura vlogen ook de Duitse lefgozer Andreas Bretschneider en de Chinese perfectionist Chenglong Zhang van de rekstok.

Bij Zonderland zelf ging het ook niet vlekkeloos. Met de minimale voorbereiding die hij heeft gehad, voelde de rekstok niet vertrouwd aan. Maar Epke Zonderland blijft Epke Zonderland.

De eigenaar van olympisch goud en twee wereldtitels bezit de unieke gave om het toestel tijdens zijn oefening te lezen en al turnend tussendoor nog aanpassingen te maken.

De combinatie van twee keer twee vluchtelementen lukte niet. "Als je zo'n korte voorbereiding hebt gehad, is het lastig om vol vertrouwen je oefening te doen", sprak de turner zaterdag na de kwalificaties. "Ik voelde in de lucht al dat ik iets te ver van de stok af zat. Daarom ging ik wat voorzichtiger aan doen." Zonderland turnde iets dichter bij de rekstok, zodat hij geen risico liep om eraf te vallen, wat zijn concurrenten overkwam.

Op ervaring maakte hij zijn oefening af, goed voor een score van 15,366 en daar gingen alleen de Duitser Fabian Hambüchen (15,533) en de Brit Nile Wilson (15,500) nog overheen. Doordat een aantal gegadigden voor een finale afvielen, maakte Bart Deurloo ook nog lange tijd kans op de rekfinale. De 25-jarige turner zette 15,100 neer op rek en greep met een tiende plek net naast een toestelfinale. Hij haalde wel als veertiende de allroundfinale.

undefined

Ongeschonden

Zonderland is opgelucht dat de eerste horde erop zit. De Fries heeft een hekel aan het turnen van kwalificaties, omdat hij dan tijdens zijn oefening aanpassingen moet maken als iets niet lekker gaat om zijn finaleplaats niet te verspelen. Liever besluit hij van tevoren welke oefening hij doet en wijkt hij niet meer af van dat plan. "Een finale turnen is soms makkelijker dan de kwalificatie. Je neemt wel meer risico, maar je kunt tenminste op één ding focussen."

De tien dagen tussen de kwalificaties en de finale kan Zonderland goed gebruiken. De rekspecialist is van plan om flink te trainen om de combinaties van vluchtelementen - die hij in de finale op 16 augustus wel nodig heeft voor goud - goed onder de knie te krijgen.

Nu hij ongeschonden door de kwalificaties is gekomen, heeft de Fries, na alle tegenslagen, vier jaar na dato weer de beste papieren om olympisch kampioen te worden. De nieuwe standaard die Zonderland in Londen neerzette, met een zeer hoge moeilijkheidsgraad, heeft tot nu toe geen enkele turner kunnen overtreffen. Al hebben zijn concurrenten in de finale misschien iets nieuws in petto. Het enige wat hij nu nog nodig heeft, is een foutloze oefening en een laatste beetje geluk.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden