Gjalt Jellesma, voorzitter van Ouderorganisatie Boink en een gedupeerde ouder na afloop van een gesprek van minister Wopke Hoekstra van Financien met gedupeerde ouders over de toeslagenaffaire.

Opluchting

Eindelijk vinden de gedupeerden in toeslagaffaire gehoor

Gjalt Jellesma, voorzitter van Ouderorganisatie Boink en een gedupeerde ouder na afloop van een gesprek van minister Wopke Hoekstra van Financien met gedupeerde ouders over de toeslagenaffaire.Beeld ANP

Ouders die onterecht beschuldigd werden van fraude, voelen zich gehoord na een gesprek met de minister. Die waarschuwt: het gaat nog lang duren voor iedereen duidelijkheid zal hebben. 

Hij luisterde soms ‘met het schaamrood op de kaken’, zei minister Wopke Hoekstra (financiën) woensdagmiddag na afloop van een gesprek met ruim twintig ouders over de toeslagaffaire. Die vertelden hem over de problemen waarin zij kwamen door de werkwijze van de Belastingdienst. “Het was emotioneel, en zeer indrukwekkend.”

De ouders kwamen in de moeilijkheden doordat de Belastingdienst toeslagen stopzette en terugvorderde. Zoals Tamara Hardenbol, die een gastouderbureau had waartegen onterecht aangifte van fraude werd gedaan. Door de terugvorderingen bleef ze zitten met een schuld van 18.000 euro. In de turbulente tijd die volgde, strandde haar huwelijk.

Tijdens het gesprek met de minister hoorde ze hoe de levens van sommige ouders zijn ‘verwoest’. “Sommige gezinnen kampten bijvoorbeeld al met ziekten of ontslagen en zijn echt genekt door die toeslagen. Het gesprek was heel aangrijpend.”

‘Een enorme opluchting’

Ze heeft lang moeten wachten tot ze haar verhaal kon delen. “Eindelijk. Het is een enorme opluchting om nu eens gehoord te worden. Dit had staatssecretaris Snel destijds natuurlijk al lang moeten doen.”

Sinds Menno Snel in december opstapte vanwege de aanhoudende chaos bij de Belastingdienst, is minister Hoekstra (CDA) verantwoordelijk voor het toeslagendossier. Voorlopig lijkt er nog geen opvolger voor Snel (D66) in zicht.

Hoekstra verwacht dat het nog lang zal duren voordat alle ouders die onterecht van fraude zijn verdacht, erkenning en een tegemoetkoming hebben gekregen. Eind december kregen ruim 300 gezinnen in een eerste zaak een schadevergoeding. Mogelijk zijn er nog duizenden andere zaken, hoeveel precies weet de minister ook nog niet. “We hebben op zijn minst dit hele kalenderjaar nodig om te inventariseren hoeveel onschuldige ouders van fraude verdacht zijn. Die eerste groep zou heel goed het topje van de ijsberg kunnen zijn.”

Onbegrip

Op de boodschap dat zij mogelijk pas in 2021 uitsluitsel krijgen, reageerden veel ouders met onbegrip, zegt Tamara Hardenbol. “De Belastingdienst weet al lang van onze onschuld. In mijn dossier staat ook dat ik geen fraudeur ben. Er zijn complexe dossiers die meer tijd vergen, maar voor mij geldt dat helemaal niet.”

Voorzitter Gjalt Jellesma van kinderopvangbranchevereniging BOinK heeft er meer begrip voor dat de minister geen uiterste termijn stelt. “Er moet nog veel gebeuren. Eerst moeten ook écht alle invorderingen stoppen. Nog niet bij alle ouders die onterecht verdachte waren, is het invorderen van ontvangen toeslagen gestopt.”

Eind deze maand komt de commissie-Donner, die de toeslagenaffaire onderzoekt, met een tweede rapport. Nu al weet Hoekstra dat er opnieuw veel zaken van gedupeerde ouders aan het licht zullen komen. “Ook dit rapport zullen wij zeer zorgvuldig bestuderen.”

Geen nieuwe afspraken

Dinsdag schreef Hoekstra aan de Tweede Kamer dat het opnieuw niet lukte om afspraken met ouders na te komen. De ouders moesten uiterlijk die dag hun dossier toegestuurd krijgen, maar dat lukte niet. “Ongelukkig”, noemde Hoekstra dat woensdag. “Maar het was kiezen tussen twee kwaden.” Toen zijn ministerie de vorige keer dossiers naar ouders stuurde, waren veel passages zwartgelakt. “Anders dan bij die vorige groep, wilden we het nu wel zorgvuldig doen.”

Om te laten zien dat het kabinet nu wel luistert naar de ouders, staat er ook een gesprek met premier Mark Rutte gepland. Tamara Hardenbol heeft daar niet heel hoge verwachtingen van. “Dan staan we daar met misschien wel honderd ouders, dus dan wordt het vast algemeen.” Ze vindt het wel belangrijk dat het gesprek met de minister-president er komt. “Eindelijk voelen we ons gehoord.”

Lees ook: 

Snel waarschuwt bij zijn aftreden: Nieuwe fouten zullen er echt komen

Staatssecretaris Snel, die een zware portefeuille had, trad af. Voor het kabinet komt zijn vertrek op een slecht moment.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden