Eindelijk succesvol in de nacompetitie

voetbal interview Na vier mislukte pogingen was het voor trainer Hans de Koning raak met Go Ahead Eagles: promotie naar de eredivisie.

MATTHIJS KEUNING

Hans de Koning was er al vaak dichtbij, maar nog nooit promoveerde hij als trainer naar de eredivisie. Als coach van Go Ahead Eagles lukte het de 56-jarige Rotterdammer wél, in de nacompetitie waarin uiteindelijk De Graafschap werd afgetroefd.

Terwijl de huldiging bij het stadion nog maar net was afgelopen, maakte de club al bekend dat de trainer zijn contract heeft verlengd. De Koning begint daardoor in Deventer aan zijn eerste volledige seizoen als hoofdtrainer in de eredivisie.

Met TOP Oss (2006) en Helmond Sport (2012) bereikte hij verrassend de nacompetitie, maar bleek dat ook het eindstation. Met FC Volendam verspeelde hij in 2013 de titel en ging vervolgens ook in de play-offs ten onder. Vorig seizoen redden de Volendammers het onder zijn leiding ook niet in de nacompetitie.

"Als je geen finale speelt, kun je 'm ook niet verliezen", zegt De Koning. "Met Oss en Helmond was het al heel wat dat we überhaupt zover kwamen, maar ik ben natuurlijk wel heel blij en ontzettend trots dat het nu wel gelukt is om te promoveren. De verwachtingen zullen in de eredivisie wat hoger zijn, net als de druk. Maar ook in de eredivisie blijft het gewoon voetbal."

undefined

Nuchter

De Koning blijft nuchter onder de promotie die vooral te danken is aan een goede eindsprint. Go Ahead kende een moeizaam seizoen na de degradatie van vorig jaar. De jaargang begon nog met Europees voetbal, als curieuze prijs voor 'fair play', maar het vervolg was wisselvallig onder de van assistent tot hoofdtrainer gepromoveerde Dennis Demmers.

In februari ontsloeg de clubleiding Demmers en kon De Koning zijn entree maken. Twee dagen na zijn aantreden verloor 'Kowet' met 3-1 bij de latere kampioen Sparta. De Koning had genoeg gezien, voerde een aantal wijzigingen door en zag zijn ploeg tot op heden niet meer verliezen. Een serie van, inclusief de vier play-offs, veertien wedstrijden.

"Na Sparta-uit heb ik onder meer het middenveld versterkt. Ook zijn we fysieker gaan trainen, iets wat zeker in de eerste divisie van belang is. De groep is voor één belang gaan vechten en door de goede resultaten is iedereen daar ook steeds meer in gaan geloven.

"Ik heb ze ook voorgehouden dat promotie belangrijk is voor iedereen. Niet alleen voor de club, maar ook voor mij en voor henzelf. Zij zitten nu ook een stuk lekkerder bij de contractonderhandelingen."

Ondanks de vijfde plaats in de eerste divisie keert de eredivisie al binnen een jaar terug naar De Adelaarshorst, die afgelopen zomer werd verbouwd en vergroot tot 10.000 plaatsen. De charme van het fraai gelegen stadion aan de Vetkampstraat in Deventer is daarbij niet verloren gegaan. Het onderkomen bestaat nog altijd uit vier losse tribunes en achter het doel staat de fanatieke aanhang op de staantribune.

undefined

Stabiel

"We willen met het nieuwe stadion proberen een stabiele eredivisieclub te worden, zoals PEC Zwolle en Heracles dat ook is gelukt in een nieuw onderkomen.

"De verbouwing was vooral nodig omdat we de sponsoren nu veel meer kunnen bieden. Dit seizoen waren nog niet alle plaatsen bezet, maar dat zal straks wel zo zijn. Zeker voor sponsoren is het toch interessanter op het hoogste niveau."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden