Eindelijk succes voor Tepco: lek reactor 2 dicht

Na woede over dumpen radioactief water is er nu zeldzaam positief nieuws

Reddingswerkers van het elektriciteitsbedrijf Tepco zijn erin geslaagd een lek bij de instabiele Fukushima-kerncentrale te dichten. Door een zaterdag in de wand van reactor 2 ontdekte beschadiging, sijpelde zwaarverontreinigd water in de bodem en de zee rond de kerncentrale. Met vloeibaar glas werd het gat gedicht. Diezelfde middag nam het stralingsniveau in de bodem al af.

Het is een zeldzaam positief bericht, nadat de Japanse regering eerder bekend maakte dat Tepco noodgedwongen 11,5 miljoen liter lichtradioactief water in zee loosde. Dit deed het bedrijf om ruimte te scheppen voor zwaarder verontreinigd water. Gistermiddag liet het bedrijf weten hiermee zo goed als klaar te zijn. Voordat echter begonnen kan worden met doorsluizen van het zwaarvervuilde water naar de vrijgekomen opslagruimte, wil Tepco deze ruimte eerst grondig controleren op mogelijke lekken en beschadigingen.

De Japanse Nationale Federatie voor Samenwerkende Visserijen noemde het in een verklaring een grof schandaal dat de overheid en Tepco niet eerst met haar hadden overlegd, alvorens over te gaan tot het dumpen van het radioactieve afvalwater. Veel vissers vrezen voor hun bron van inkomsten. Regeringswoordvoerder Yukio Edano noemde in een reactie compensatie voor de gedupeerde vissers 'vanzelfsprekend'. Tepco had eerder financiële compensatie beloofd voor gedupeerde boeren en inwoners van het geevacueerde gebied. Edano bood ook zijn excuses aan voor de slechte communicatie over het besluit. Deze waren eveneens gericht aan omringende landen, die pas op het laatste moment werden geïnformeerd.

Tepco spuit verder momenteel stikstof in reactorruimte 1 van haar centrale, om te voorkomen dat de aanwezige waterstof zal exploderen. Een woordvoerder van het bedrijf benadrukt dat het om een voorzorgsmaatregel gaat. Vlak na de aardbeving veroorzaakte de waterstofexplosies in de reactorruimtes. Ditmaal dreigt er geen 'onmiddellijk gevaar', aldus Tepco.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden