Eindelijk professionele basis topsport KNSB

Van onze verslaggever

De KNSB heeft het topschaatsen in Nederland eindelijk geprofessionaliseerd. Wopke de Vegt maakt als bondscoach deel uit van het ’topsportteam’.

De nieuwe technische directeur Hans Gootjes beschouwt de aanstelling van De Vegt als de eerste stap in een nieuwe olympische periode, die over 1330 dagen uitmondt in het ontsteken van de vlam in Vancouver. Maar voorlopig heeft de 48-jarige De Vegt slechts een contract voor één jaar. Een onvoorwaardelijk vertrouwen spreekt daar niet uit. Volgens Gootjes past het bij topsport om na een jaar te gaan evalueren en prestaties daarbij mee te laten wegen.

Het is duidelijk dat De Vegt niet de eerste kandidaat was om de vacante post sinds het vertrek van Ab Krook op te vullen. Andere kandidaten waren Gerard Kemkers en Bart Schouten en ook met Rintje Ritsma werd onlangs ’een verkennend gesprek’ gevoerd. Gootjes wil in de toekomst graag oud-topschaatsers in de technische staf opnemen. Hij noemde daarbij Marco van Basten en Peter Blangé als inspirerende voorbeelden.

De Vegt is niet onomstreden in de schaatswereld. Nadat de poging van hem en Marianne Timmer in 2001 om een eigen ploeg op te richten was mislukt, vocht De Vegt jarenlang een juridische strijd uit met de olympisch kampioene. Hij eiste een fors bedrag van haar en stelde haar in een kwaad daglicht. De Fries zei gisteren dat deze zaak vorig jaar is afgesloten, ook in een gesprek met Timmer. Volgens Gootjes beantwoordt De Vegt aan de wens van de merkenteams om iemand met veel ervaring.

Hij was eerder coach van de kernploeg en het commerciële Sanex-team van Rintje Ritsma. Hij kwam vorig jaar weer als regiotrainer in dienst van de KNSB. Op de Winterspelen van Turijn begeleidde hij Paulien van Deutekom en Carien Kleibeuker. Komende winter is hij bij alle wedstrijden de neutrale man boven de partijen. Hij is ook verantwoordelijk voor de ploegenachtervolging. De Vegt maakt tevens deel uit van het driehoofdige ’topsportteam’ dat de taken van de inmiddels opgeheven commissie topsport overneemt. Dit team bestaat verder uit Gootjes en de nieuwe manager topsport Arie Koops. Het driemanschap zal de selectienormen opstellen en bij eventuele discussies over aanwijsplekken ook knopen doorhakken.

Met het ’topsportteam’ krijgt het topschaatsen eindelijk een volwaardige professionele basis binnen de KNSB. Vele jaren ontstonden er fricties tussen de commerciële merkenteams en het bestuur van de logge bond. „Er is ook overwogen om de topsport helemaal te privatiseren, maar dat achtten we toch niet verstandig. Het wordt nu wel een relatief zelfstandige eenheid binnen de bond. Daardoor hopen we in de toekomst adequater en slagvaardiger te kunnen optreden”, aldus Gootjes.

Koops (43), tussen 1991 en 1994 ook al in dienst als coach van de KNSB, gaat zich op beleidsmatig niveau vooral bezighouden met de ontwikkeling van het langebaanschaatsen, shorttrack en kunstrijden. Hij is voor vier jaar aangesteld.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden