Eindelijk ontsnapt uit Alcatraz

JANN RUYTERS

Goed nieuws uit Delft deze week. Er is een kans dat de drie gevangenen die in 1962 uit de beruchte Alcatraz-gevangenis, op de rots in de San Franciso Bay, ontsnapten, toen wél de kust hebben bereikt. De geschiedenis van hun ontsnapping werd bijna twintig jaar na dato wereldwijd bekend dankzij de film 'Escape from Alcatraz' (1979) waarin Clint Eastwood zich als gevangene Frank Lee Morris (misdaad onbekend) met een soeplepel via het ventilatieroostertje een weg naar buiten krabt. Samen met twee medegevangenen (gewezen bankovervallers) fabriceert Clint van pleepapier en afvalhaar uit de gevangeniskapsalon een nep-hoofd dat de patrouillerende bewakers het idee moet geven dat hij gewoon op zijn brits ligt te slapen. Ze trappen erin. Van oude regenjassen maakte het drietal een provisorisch opblaasbaar vlot. De film stopt op het moment dat ze met vlot in het koude water zakken. Een happy end, weg van de gluiperige gevangenisdirecteur met anachronistische pilotenbril die Clint iedere keer inwrijft dat niemand ontsnapt uit Alcatraz. En die Clints sensitieve beste vriend (misdaad onbekend) in de gevangenis bijna tot zelfmoord drijft door hem zijn schilderspullen af te nemen.

Hoe het met het ontsnapte drietal vervolgens afloopt, laat 'Escape from Alcatraz' verder ongewis. En niemand weet het ook. Wel werd door de FBI bij Angel Island een aangespoelde peddel gevonden en wat persoonlijke bezittingen. Na vijftien jaar verder zonder nieuws besloot de FBI dat het drietal was verdronken.

Op tv vertelde de Delftse TU-onderzoeker Rolf Hut nu dat hij na een uitzending van Discovery Channels 'Mythbusters', die de ontsnapping reconstrueerden, op het idee kwam om het een en ander wetenschappelijk na te trekken. Met zijn collega's maakte Hut een simulatiemodel. Vijftig bootjes lieten ze vertrekken op verschillende tijden in een etmaal. Hoewel de meeste bootjes door het tij onder de Golden Gate Bridge richting oceaan werden geduwd, liep het met de bootjes die rond middernacht vanaf de indertijd door een speurhond van de FBI aangewezen plek vertrokken, beter af. Stel, ze hebben met olympische kracht noordwaarts gepeddeld, dan had het tij hen op dat moment voor de Golden Gate Bridge langs geduwd richting de kust, concludeerden de onderzoekers. En Rolf Hut wilde inventieve Frank (naar verluidt een IQ van 133) en de bankovervallers in slimme timing nu wel het voordeel van de twijfel gunnen.

Moeilijk te zeggen waarom je van zulk nieuws zo opkikkert. Allereerst hebben ontsnapte gevangenen altijd het tij mee, dankzij Hollywood. In werkelijkheid wil je bankovervallers achter slot en grendel hebben, maar in de film moeten ze daar ook weer uit kunnen. Een mens moet overal aan kunnen ontsnappen, zeker Clint uit geestdodend Alcatraz. Extra opkikkerend in dit geval zijn echter deze jonge onderzoekers die vijftig jaar na dato heel secuur zo'n simulatiemodel uitknobbelen en alles natekenen en narekenen om iets meer te weten te komen over het lot van drie ontsnapte mannen die, al hebben ze hun gevaarlijke tocht overleefd, inmiddels hoogbejaard of alsnog dood zijn. Geen wonder dat dit onderzoeknieuws in een mum van tijd de wereld over ging.

Het echte Alcatraz ging overigens een jaar na de ontsnapping al dicht en is nu een succesvol museum. Tot mei volgend jaar is er een tentoonstelling te zien van de Chinese kunstenaar Ai Weiwei te zien, over mensenrechten en vrijheid van expressie.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden