ReportageVersoepeling

Eindelijk mogen de Spaanse kinderen weer buitenspelen

De familie Perez Beeld Alex Tieleman
De familie PerezBeeld Alex Tieleman

Gisteren zette Spanje de eerste stap naar de versoepeling van de maatregelen tijdens de lockdown. Kinderen mochten eindelijk weer buitenspelen. “Onze kinderen waren twee dagen geleden al bezig te bedenken wat ze vandaag zouden meenemen naar buiten.”

Anna Perez tuurt deze zondagochtend op een oud industrieterrein in Barcelona gelukzalig vanachter een mondmasker naar haar spelende kinderen. Luka (8) rent in zijn FC Barcelona-shirtje joelend achter een bal aan, Alen (5) kan eindelijk weer skeeleren. Alleen de jongste, Mila (3), kijkt nog wat onwennig naar al die spelende kinderen om haar heen.

Na zes weken verplicht binnen zitten, mochten Spaanse kinderen onder de 14 jaar gisteren eindelijk weer een uurtje naar buiten. Wel ­alleen onder begeleiding en binnen een straal van een kilometer rond het ouderlijk huis.

Het kroost van Perez mocht net als miljoenen andere kinderen sinds de afkondiging van de lockdown half maart het huis niet meer uit. Heel soms nam vader Iztok ze even stiekem mee als hij het vuilnis ging weggooien, maar dat was het dan ook.

“Dit is toch waar ze het meest van genieten”, zegt Perez vertederd. “Ze waren twee dagen geleden al ­bezig te bedenken wat ze vandaag zouden meenemen naar buiten.”

‘Laat onze kinderen vrij’

De versoepelingsmaatregel volgt op groeiende maatschappelijke en politieke druk op de regering-Sánchez. Om het coronavirus in te dammen heeft het land een van Europa’s strengste lockdownregimes, maar daarvan worden kinderen volgens critici de dupe.

Toen twee weken terug enkele economische sectoren weer werden opgestart, slaakte Ada Colau, burgemeester van Barcelona en moeder, een noodkreet op haar Facebook­pagina. “Laat onze kinderen alsjeblieft vrij”, schreef zij. De situatie was volgens haar voor de jongste Spanjaarden nu toch echt onhoudbaar geworden.

Psycholoog Maribel Martínez heeft wel begrip voor de harde lockdown vanwege de ernst van de uitbraak en het gebrek aan middelen in de Spaanse zorg om de slachtoffers op te vangen. Wel denkt zij dat kinderen die weken binnen hebben gezeten, last kunnen krijgen van angsten en somberheid. Dit zal volgens de psycholoog erg afhangen van de wijze waarop de ouders zich hebben gehouden tijdens de quarantaine. “Angst is eigenlijk net zo besmettelijk als het virus”, zegt Martínez.

Hondenbezitters mochten wél naar buiten

Meritxell, die met haar echtgenoot en zoontje Bertí (4) omringd door bos en heuvels in de provincie Barcelona woont, kan daarover meepraten. Haar familie raakte ontredderd door de strenge quarantainemaatregelen.

“Als we zo moeten leven, waarom heb je me dan gekregen?”, vroeg Bertí nadat hij twee dagen niet meer naar buiten had gemogen. “Als ouders stort je wereld dan in”, vertelt Meritxell. De familie die normaal ­gesproken uren per week in de bossen doorbracht, was kwaad dat hondenbezitters anders dan kinderen wél even naar buiten mochten. Bertí zag ze ‘opgesloten’ vanachter het raam passeren.

Bertí ging volgens zijn moeder ander gedrag vertonen: de eerste ­weken wilde hij de hele tijd met zijn ouders spelen. Daarna wilde hij ­wekenlang juist alleen zijn en was hij geïrriteerd. Er werden pogingen ­gedaan om aan de lockdown te ­ontsnappen. “Uiteindelijk hebben we dat niet gedaan uit angst voor de ­‘politiestaat’ die nu heerst”, zegt Meritxell, die niet met haar volle­dige naam in de krant wil, omdat zij bang is vanwege haar kritische ­houding in de problemen te komen.

Als de regering sneller en gebiedsspecifiek had ingegrepen, was deze strenge lockdown volgens haar niet nodig geweest. “Ouders worden nu behandeld alsof ze onverantwoordelijk zijn”, zegt zij. Met de versoepeling van de regels is zij blij, al is het deze zondag, zo geeft ze toe, niet de eerste keer dat Bertí weer naar buiten gaat.

De-escalatieplan

Spanje is op wereldschaal een van de zwaarst getroffen landen. Meer dan 223 duizend Spanjaarden raakten besmet en ruim 23 duizend zijn aan de gevolgen van het coronavirus bezweken. Inmiddels dalen de cijfers en zal Spanje net als ­andere landen de lockdown de komende weken versoepelen. Als de cijfers laag blijven, mag er volgend weekeinde weer buiten worden gesport en ­gewandeld, kondigde premier Pedro Sánchez zaterdag aan tijdens zijn wekelijkse toespraak. Morgen presenteert hij een de-escalatieplan, dat afhankelijk van de situatie in Spanjes autonome regio’s met verschillende snelheden wordt ingevoerd.

Lees ook:

Zijn de harde lockdowns in Frankrijk, Italië en Spanje een teken van zwakte?

Sylvain Ephimenco vraagt het zich af. Zou het opteren voor een harde lockdown misschien te maken hebben met de zwakte van het politieke bestuur in Spanje, Frankrijk en Italië?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden