Eindelijk is Steven Kruijswijk terug in een topdrie, en nu met veel te winnen

null Beeld AP
Beeld AP

Na een prima race tegen de klok staat Steven Kruijswijk derde in het klassement, op een minuutje van Yates.

De laatste keer dat Steven Kruijswijk zichzelf terugvond op een podiumplek in een grote ronde was op 28 mei 2016. Het was de dag na de ‘sneeuwwand’, de rotsformatie waar Kruijswijk als leider in de Ronde van Italië tegenop botste en zo zijn zeker lijkende eindoverwinning verspeelde. Ruim twee jaar later is hij eindelijk terug in een topdrie. In Spanje, en nu met veel te winnen.

Zijn goede tijdrit in het noorden van Spanje bracht hem vandaag op plek drie in de Vuelta, binnen een minuut van leider Simon Yates en vlak achter nummer twee Alejandro Valverde. Met nog drie bergetappes te gaan lijkt wederom een bijzondere prestatie haalbaar.

Kruijswijk is niet bang om zijn ambitie uit te spreken. In 2017 kon hij niet voldoen aan de verwachtingen, met een negende plek in de Vuelta als beste ronderesultaat. Dit jaar moest het beter. Hij verwacht prestaties van zichzelf, ook al was de Ronde van Frankrijk zijn hoofddoel en is de Ronde van Spanje bijvangst. In de Tour ging hij voor een topvijf. Dat lukte, en bovendien kreeg hij veel lof voor hoe hij de etappe naar Alpe d’Huez kleur gaf met een solo van zeventig kilometer.

Steile bergen

Nu gaat hij voor de top-5 in de Vuelta. Hij is goed op weg. Stilaan schuift hij steeds verder op. In de tijdrit vandaag vielen de Colombiaanse vlieggewichten voor hem in het klassement terug. Voor Nairo Quintana en Miguel Ángel Lopez is de fiets met het dichte achterwiel niet het fijnste vervoermiddel. Zij schuiven over het zadel, gaan af en toe staan op de pedalen terwijl zittend stoempen beter is.

De 32 kilometer tussen Santillana del Mar en Torrelavega was vandaag beter terrein voor Kruijswijk, die dit weekend juist in de problemen leek te komen op de steile bergen. De Nederlander vond zich ook tot zijn eigen verbazing bij het eerste tussenpunt terug op de eerste positie, nog voor de specialist Rohan Dennis (die dankzij een beter tweede deel uiteindelijk zou de tijdrit zou winnen). Kruijswijk viel uiteindelijk terug naar plek vijf, maar won 1.22 minuut op Quintana en 1.31 minuut op Lopez.

Wie met een Nederlandse blik keek, vergat wel de prestatie van de leider in de Vuelta, Simon Yates. De Brit verloor weliswaar 37 seconden op Kruijswijk, maar dat is gezien zijn wispelturige reputatie met tijdrijden niet veel.

Podium

Bovendien hield Yates het gat met de Nederlander in het klassement groot genoeg: 52 seconden. Dat is gezien het koersverloop tot nu toe, met veel aankomsten die in een secondenspel eindigden, niet in één bergetappe dicht te rijden. Of Yates moet een grote inzinking krijgen, zoals dat hem gebeurde in de voorbije Ronde van Italië.

Het klassement zoals dat vandaag staat maakt ook een andere tactiek mogelijk. Quintana en Lopez zijn nu de renners die zullen moeten aanvallen. Aan Kruijswijk om te pareren. Ploegleider Addy Engels was in ieder geval duidelijk: “Het staat redelijk dicht bij elkaar. Overrompelen wordt moeilijk. Het zal veel volgen zijn en hopen op een slotklim met betere benen dan de rest. Mentaal gezien kan hij voordeel halen uit deze tijdrit.”

Of het gepland was of niet, Kruijswijks teamgenoten namen vandaag een dag vrij. Lars Boom, Bert-Jan Lindeman, Tom Leezer en George Bennett eindigden op de posities 161 tot 164 van de 165, met Danny van Poppel en Sepp Kuss niet ver uit de buurt (respectievelijk 151ste en 153ste). Zij kunnen hun gespaarde energie op een ander moment inzetten. Alles voor dat podium. Of zelfs meer.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden